23. februar 2017

Flotte EliteForsk-priser til SUND

EliteForsk

Hele tre EliteForsk-anerkendelser blev i dag overrakt til forskere fra SUND. To talentfulde ph.d.-studerende fra Institut for Klinisk Medicin og Institut for Farmaci modtog hver især et EliteForsk-rejsestipendie, mens EliteForsk-prisen tilfaldt en forsker i særklasse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddelte årets EliteForsk-priser i Glyptotekets smukke festsal

I dag blev EliteForsk-priserne 2017 uddelt på EliteForsk-konferencen. SUND var stærkt repræsenteret, og vi er stolte af at kunne præsentere hele tre vindere. Klaus Høyer fra Institut for Folkesundhedsvidenskab modtog EliteForsk-prisen på 1,2 millioner kroner. Prisen gives til fremragende forskere i international særklasse under 45 år.

Herudover modtog Andreas Stribolt Rigas, Institut for Klinisk Medicin og Ulrik Hvid Mistarz, Institut for Farmaci begge et EliteForsk-rejsestipendie på 200.000 kroner. Rejsestipendierne gives til særligt talentfulde ph.d.-studerende, så de kan få længevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden.

Klaus Høyer
Forsker og professor på Afdeling for Sundhedstjenesteforskning Klaus Høyer repræsenterer den humanistisk-samfundsvidenskabelige gren af sundhedsforskningen. Han ser blandt andet på, hvad der sker med vores normer, når etik stiller grav til godkendelser og dermed bliver en reguleringsform. Netop nu er han i gang med et nyt projekt om dataintensivering i sundhedsvæsenet.

Pengene fra EliteForsk-prisen giver ham mulighed for at handle hurtigt og skabe forbindelser, når noget nyt er på vej. Desuden bliver det en stor hjælp til at stoppe økonomiske huller i igangværende forskningsprojekter, så forskerne ikke skal bruge så lang tid på at søge om småbeløb. Det vil lette og effektivisere hele processen.

”Jeg er utroligt glad og taknemmelig over at være blevet udvalgt mellem så mange andre dygtige forskere, der også ville have fortjent prisen. Og så ser jeg det som en stor anerkendelse ikke bare af min forskning, men af hele det miljø, der er her på SUND for humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning.”


Andreas Stribolt Rigas
Andreas Stribolt Rigas er tilknyttet Institut for Klinisk Medicin. Til daglig sidder han på Klinisk Immunologisk Afdeling (Blodbanken), hvor han sammen med sin gruppe kigger på jernmangel. De har blandt andet undersøgt, hvilke faktorer der påvirker bloddonorers jernniveauer, og lige nu undersøger de konsekvensen af jernmangel hos moderen under graviditeten. Stipendiet kommet til at få stor betydning for den videre udvikling af Andreas Stribolt Rigas’ ph.d.-projekt.

”I mit ph.d.-projekt har vi lavet et samarbejde med University of Cambridge, hvor vi i fællesskab vil undersøge, hvilke gener der regulerer jernstofskiftet. Cambridge har genome-wide data på ca. 50.000 donorer, mens vi er ved at få genome-wide data på ca. 25.000 donorer. Samlet vil dette blive verdens største studie af sin slags, og vi vil have mulighed for at finde gener med en endnu ukendt effekt på jernstofskiftet.”


Ulrik Hvid Mistarz
Som ph.d.-studerende ved Institut for Farmaci fokuserer Ulrik Hvid Mistarz på molekylære interaktioner mellem proteinmolekyler. Karakterisering af disse vekselvirkninger giver en ny forståelse af proteinfunktion på molekylært niveau, som igen er essentiel for diverse biologiske og farmaceutiske applikationer. Nye og forbedrede analytiske metoder er nødvendige inden for det her område, og det er blandt andet udviklingen af disse, stipendiet skal bruges til. Derfor skal Ulrik Hvid Mistarz på et længevarende ophold på University of Oxford samt på et kortere ophold i Manchester.

”Det at modtage et EliteForsk-rejsestipendium er en stor ære og anerkendelse for de mange timer, der er lagt i projektet optil og i løbet af min ph.d.-uddannelse. De to udlandsophold giver mig mulighed for at samarbejde med førende eksperter inden for mit forskningsområde, hvilket kommer til at få stor betydning for min videre forskningskarriere.”

Priserne blev overrakt af H.K.H. Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind. Læs mere om EliteForsk-konferencen.