14. juni 2017

Forskere og videnskab skal fylde mere i den offentlige debat

DEBATMØDE

Der er brug for mere evidensbaseret viden i den offentlige debat, og derfor er forskere nødt til at styrke deres evner til at formidle forskning. Det var et af kernebudskaberne ved et livligt debatmøde med Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i Jerne Auditoriet tirsdag.


Flere hundrede forskere og studerende deltog tirsdag i en debat om forskningens fremtid i Jerne Auditoriet, hvor Uddannelses- og Forskningsministeren og direktøren for Sundhedsstyrelsen holdt oplæg og besvarede nysgerrige spørgsmål fra salen. 

Debatten handlede både om økonomi, kvalitet af kandidater, niveauet på uddannelser, politisk indblanding i universitetsdrift, frie forskningsmidler, sundhedsdata og mistillid til akademisk viden. Ét tema fik dog særlig meget opmærksomhed, og det var forskeres engagement i den offentlige debat.


Folkebevægelse for fakta og forskning
Efter en kort velkomst ved Formand for Akademisk Råd og Dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, tog Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind ordet. Han understregede vigtigheden af den sundhedsvidenskabelige forskning for Danmarks sundhedstilstand og vækst, men gjorde samtidig klart, at universitetet skal håndtere den nuværende tillidskrise til videnskaben ved at deltage i den offentlige debat.

”Mistilliden er en tikkende bombe under vores demokrati. Der er brug for viden, og der er brug for videnskabsfolk i den offentlige debat. Vi skal skabe en folkebevægelse for fakta og forskning. Forskningen har i mange år været anset for at være den fornemme del af universitetet, mens formidlingen af viden i nogens øjne kommer lidt i anden række. Det, tror jeg, er forkert,” forklarede Søren Pind.

Samtidig opfordrede ministeren til, at man som forsker skal fastholde sin faglighed, forklare sine metoder, være transparent og erkende sine fejl, hvis det bliver nødvendigt. Han sagde også, at man kun bør udtale sig inden for sit fagområde. Ellers risikerer man at træde ind i en hård, politisk diskussion.

Undervisning og forskning skal have høj status
Et andet centralt budskab i ministerens indlæg var, at uddannelserne skal tættere på arbejdsmarkedet, samt at forskningen skal tættere på uddannelserne.

Folk, der primært underviser, bør kunne finde midler til forskning, så de bliver opdaterede på deres egne fagområder. Dimittender skal også være menneskeligt dannede, så de om 10 år stadig kan indgå på et arbejdsmarked i forandring.

Konfliktfokus giver ubalance
Mistillid til sundhedssystemet var også det centrale tema for Søren Brostrøm, der som direktør for Sundhedsstyrelsen var dybt involveret i sagen om HPV-vaccinen. Mediernes dækning af vaccination mod livmoderhalskræft betyder ifølge Søren Brostrøm, at antallet af vaccinerede piger er faldet drastisk gennem de sidste to år.

”Der er et grundlæggende problem i, at der er et fokus på konflikt i journalistikken i dag. Nogle gange kan journalisters søgen efter at skabe balance med to modsatrettede holdninger skabe det modsatte, nemlig ubalance. For nogle gange har den ene side ret,” sagde han.


Medietræning er vigtig
Som resultat af sine egne erfaringer gav han råd til universitetets forskere, når de skal formidle deres viden i offentligheden. De skal gennemføre medietræning og øve sig i at tale klart og forståeligt, lød det. For deltagelse i medier er et håndværk, som man kan lære at blive god til, sagde han.

I tråd med Søren Pinds oplæg, understregede han også vigtigheden af, at videnskaben åbner op, viser transparens og usikkerheder, lader sig kritisere og bliver peer-reviewed. Det er også nødvendigt, at forskerne får en god dialog med mediehusene, fordi der er meget få journalistiske fagmedarbejdere med dyb indsigt i forskning tilbage på redaktionerne rundt omkring.

Ligesom forskerne skal trænes i at blive en større del af den journalistiske verden, skal de kunne indlemme journalister i forskningsverdenen for at opnå større gensidig forståelse.

Se hele debatten fra Jerne Auditoriet

Den medrivende debat er langt fra slut, men fortsætter allerede på fredag til Folkemødet på Bornholm, hvor forskere og politikere diskuterer fremtiden for dansk grundforskning. Læs mere om eventet her. 

SUND og Københavns Universitet er til stede under hele Folkemødet med en lang række events. Se film om folkemødets tema og læse hele programmet her