31. juli 2017

Kunstig intelligens bruges i kampen mod tidlig aldring

Sund aldring

Molekylærforskere fra Københavns Universitet er gået sammen med et firma for kunstig intelligens med speciale i aldringsmekanismer i kampen mod tidlig aldring. Samarbejdet vil forhåbentlig resultere i medicin mod aldersrelaterede sygdomme som Alzheimers, Parkinsons og hjertekarsygdomme.

Alzheimers, hjertekarsygdomme og Parkinsons er alle sygdomme hvor den største risikofaktor er aldring. Eksperter i DNA og aldring fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er gået sammen med det amerikanske firma, Insilico Medicine, som specialiserer sig i kunstig intelligens (AI), om at finde molekyler, der kan give nye lægemidler mod disse sygdomme. Håbet er at sikre sund aldring til alle.

”Min gruppe fokuserer på sygdomme, hvor vi ser accelereret aldring. Disse sygdomme er forårsaget af mutationer i de gener, der reparerer DNA og giver os derved unik molekylær forståelse af aldringsprocessen. Hvis ikke man kan reparere sit DNA, bliver man hurtigt gammel. Samarbejdet med Insilico Medicine giver os mulighed for at finde nogle molekyler, der kan reparere i DNA'et og dermed hindre den tidlige aldring,” siger molekylærforsker, læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring og Institut for Cellulær og Molekylær Medicin

Sund aldring til alle
Insilico Medicine bruger algoritmer til at undersøge aldringsprocesser og udvikle lægemidler mod aldersrelaterede sygdomme. For at behandle sygdommene, skal man få nogle reparations-gener til at komme til udtryk. Ved at bruge en metode inden for kunstig intelligens kaldet Deep Learning til at sortere i datasæt for genekspression, kan firmaet finde ud af, hvilke molekyler der kan stimulere reparation af DNA'et.

“Deep Learning-systemer udkonkurrerer de menneskelige evner på mange områder såsom billedgenkendelse og selvstyrende bilkørsel. Men dét område, hvor kunstig intelligens (AI) vil få størst indvirkning, er lægemiddelforskning, og vi er meget beærede over at kunne samarbejde med professor Morten Scheibye-Knudsens gruppe ved Københavns Universitet, som er et af de bedste i verden. Jeg håber, at vi sammen kan finde nye molekyler, som kan bidrage til et længere, sundt liv og gøre mennesker mere modstandsdygtige over for forskellige stressfaktorer,” siger Alex Zhavoronkov, ph.d., stifter af og direktør for Insilico Medicine, Inc.

På laboratorierne i København kan molekylærforskerne så teste, om de udvalgte molekyler rent faktisk virker – og hvis de gør, kan de danne grundlag for udvikling af ny medicin.

”Vi håber, at samarbejdet kan lede til udvikling af nogle nye lægemidler, som kan hindre den tidlige aldring og dermed sikre sund aldring til alle. Hvis vi kan finde nogle molekyler, som kan reparere i vores DNA, er det ikke utænkeligt, at vi også kan hæve den øvre grænse for, hvor gamle vi kan blive,” siger Morten Scheibye-Knudsen.

Samarbejdet har allerede resulteret i en videnskabelig artikel der omhandler brugen af kunstig intelligens i billedanalyser

Forskningen i Center for Sund Aldring er støttet af Nordea-fonden.

Om Insilico Medicine, Inc
Insilico Medicine, Inc. er et firma, der er specialiseret i udvikling af kunstig intelligens. Firmaets hovedkvarter er lokaliseret i Emerging Technology Centers på Johns Hopkins University Eastern campus i Baltimore med R&D resurser i Belgien, Rusland, og England. Firmaet bruger avancerede big-data analyser såsom Deep Learning til udvikling af lægemidler mod aldring og aldersrelaterede sygdomme. Firmaets interne pipeline inkluderer lægemidler mod cancer, Parkinsons syge, Alzheimers syge, ALS, diabetes, sarcopeni og aldring. Via Pharma.AI-afdelingen tilbyder Insilico Medicine avancerede “machine learning” løsninger til biotek, pharma og kosmetik virksomheder, samt private og offentlige forskningsinstitutioner globalt. I 2017 blev Insilico Medicine valgt af NVIDIA som et Top 5 AI firma.

Kort video om Insilico Medicine


Om Scheibye-Knudsen Laboratoriet
Den voksende gruppe ældre repræsenterer en øget udfordring for samfundet - ikke mindst på grund af aldersrelaterede sygdomme. Det er derfor endnu vigtigere at finde behandlinger til aldersrelaterede sygdomme såsom Alzheimers syge, Parkinsons syge og hjertekarsygdomme. Selvom den underliggende årsag til aldring endnu er ukendt, er skader på vores arvemateriale, DNA'et, formentlig en medvirkende faktor.

Scheibye-Knudsen laboratoriet forsøger at forstå de cellulære og fysiologiske konsekvenser af DNA-skade med det mål at udvikle interventioner. Vi har opdaget, at DNA-skade leder til ændringer i visse molekyler i vores stofskifte, og at vi kan regulere aldringshastigheden ved at øge koncentrationen af disse molekyler. De fund indikerer, at en universel intervention mod aldring og aldersrelaterede sygdomme kan være mulig. Målet er at udvikle interventioner der leder til sundere, mere produktive og lykkeligere liv for alle.

Kontakt:
Læge og adjunkt Morten Scheibye-Knudsen
E-mail: mscheibye@sund.ku.dk
Telefon: +45 42 50 70 60