22. november 2017

Banebrydende mikroskop klar til brug

Helt tæt på

SUNDs nye kryo-elektronmikroskop blev indviet mandag af dekan Ulla Wewer, CEO i Novo Nordisk Fonden Birgitte Nauntofte og professor Guillermo Montoya. Mikroskopet har stort potentiale til at bringe biostrukturel forskning fremad.

Dam-auditoriet var godt fyldt, da dekan Ulla Wewer mandag klokken halv fire bød velkommen til indvielsen af kryo-elektronmikroskopet på SUND. Blandt de fremmødte kunne man både finde samarbejdspartnere fra Aarhus Universitet, DTU og interesserede forskere.

”Med åbningen af denne facilitet får vi her på fakultetet, i København og i hele Danmark banebrydende teknologi, der gør os i stand til at se og forstå de allermindste dele af livet selv. Det er et godt eksempel på vores bestræbelser på at skabe de bedste faciliteter og infrastruktur til forskning på højeste niveau,” sagde Ulla Wewer.

Åbent for alle med gode idéer
Kryo-elektronmikroskopet anses for at være en revolution inden for strukturbiologi. Mikroskopet bruger elektronstråler, som kan fokuseres med linser, så man med stor tydelighed kan se biomolekylers strukturer. Den nye teknologi tillader forskere mere præcist at visualisere, hvordan cellernes essentielle maskineri opererer, og hvordan molekyler såsom proteiner, protein-DNA eller multiprotein-komplekser, der er involveret i sygdomme, kan angribes med lægemidler.

Fra venstre: kryo-elektronmikroskopet, professor Guillermo Montoya, CEO i Novo Nordisk Fonden Birgitte Nauntofte og dekan Ulla Wewer.

Novo Nordisk Fonden har støttet med 60 millioner kroner til at etablere kryo-elektronmikroskopet.

Direktøren for fonden, Birgitte Nauntofte lagde i sin tale til indvielsen vægt på fremtidsperspektiverne for forskningen.

”Denne facilitet har virkelig potentialet til at bringe forskningen i blandt andet proteiner op på et helt nyt niveau. Det var vigtigt for os, at mikroskopet er åbent for alle i forskningsmiljøet med spændende og ambitiøse idéer. Både fra universiteterne og fra industrien, fra Danmark og fra udlandet,” sagde hun.

Hjemmesiden, hvor forskere kan ansøge om at få lov til at bruge mikroskopet, forventes at blive offentliggjort i løbet af de kommende uger, fortalte professor Guillermo Montoya ved samme lejlighed.

Læs mere om hvordan mikroskopet virker.

(Videoen er produceret af Computerome, hvor data fra Kryo-elektronmikroskopet behandles)