9. januar 2018

Gen-ændring kan give grønlændere fedme

Fedme

4 procent af den grønlandske befolkning er på grund af en specifik gen-ændring i risikozonen for at udvikle fedme og diabetes. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Grønlands Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen. Genet kan være et muligt mål for behandling, siger forskerne.


I Grønland er der, ligesom i mange andre lande, store problemer med overvægt og fedme. Man ved at både miljø og genetik spiller en rolle i udviklingen af fedme, men hvilke gener der spiller en rolle, ved man stadig ikke fuldt ud. Nu ser det ud til, at forskere fra blandt andet Københavns Universitet i et nyt studie, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Genetics, har fundet et af disse gener.

”Vi har hos grønlændere fundet et gen, ADCY3, der disponerer for fedme og diabetes, hvis det ikke er aktivt. Det ser ud til at være helt særligt for den grønlandske befolkning,” siger Niels Grarup, lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, ved Københavns Universitet.

Forskerne har i studiet, der netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Nature Genetics, undersøgt 5000 grønlænderes gener. Det svarer til i omegnen af 9 procent af hele Grønlands befolkning. Det specifikke gen mangler aktivitet i 4,4 procent af de undersøgte grønlændere.

Helt, halvt eller slet ikke
Genets aktivitet har betydning, fordi alle mennesker har to kopier af alle deres gener. For denne mutation betyder det, at man kan have genet udtryk helt, halvt eller slet ikke. Omkring 4 procent af grønlænderne har kun udtrykt genet halvt. Det øger i gennemsnit deres vægt med 2 kilo, deres livvidde med to centimeter og deres BMI med 1 enhed i forhold til resten af populationen.

Risikoen for diabetes øges faktisk også, hvis genet ikke er aktivt nok – 11 procent af mennesker med genet udtryk halvt har diabetes, og 43 procent af mennesker uden udtryk af genet har diabetes. Omkring 7 procent af den Grønlandske befolkning uden denne genvariant har diabetes.

”Vi er ret overbeviste om, at det er præcis dette gen, fundet i den grønlandske befolkning, som går ind og påvirker overvægten og risikoen for diabetes. Syv af menneskerne har nemlig slet ikke udtrykt genet, og så går det helt galt. Det øger i gennemsnit deres vægt med 15 kilo, deres livvidde med 17 centimeter og deres BMI med 7 enheder. Selvfølgelig med nogle statistiske usikkerheder, når der er tale om så få personer,” forklarer professor Torben Hansen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Sammenhæng belyst på flere måder
Studiets konklusion understøttes yderligere af tidligere forskningsresultater. I museforsøg har det nemlig vist sig, at når man øger genets aktivitet, så bliver musene slanke og får et velfungerende stofskifte. De slipper dermed for overvægt og diabetes, selv når de får en fedtrig kost.

”Disse fund åbner helt klart for flere undersøgelser af, om man kan bruge denne viden til at udvikle ny medicin, hvilket ville kunne bruges også uden for Grønland. Vi har i hvert fald nu flere, klare indikationer på, at udtryk af genet hænger stærkt sammen med fedme og diabetes,” siger Torben Hansen.

Stærkt overrepræsenteret
”Det lyder måske ikke af meget, at vi har fundet syv grønlændere, der helt mangler at udtrykke det her gen. Men når vi kigger blandt 140.000 europæere, så kan vi ikke finde en eneste person, der ikke udtrykker genet. Dermed er det altså stærkt overrepræsenteret i Grønland,” siger Niels Grarup.

Denne genvariant kan være overrepræsenteret, fordi den grønlandske befolkning rent genetisk har været afskåret og isoleret fra andre befolkninger i adskillige tusinde år.

Forskerne vil fremadrettet undersøge, hvilke gavnlige effekter det vil have, hvis genet bliver aktiveret.

Studiet er et samarbejde, hvor også Grønlands Universitet, de grønlandske sundhedsmyndigheder, Science ved Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen er repræsenteret.

Studiet er støttet af Novo Nordisk Fonden, Danmarks Frie Forskningsfond, Steno Diabetes Center Copenhagen, Simon Fougner Hartmanns Familiefond, Villum Fonden og Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Læs hele studiet: ” Loss-of-function variants in ADCY3 increase risk of obesity and type 2 diabetes

Læs mere om bidrag til studiet fra Science ved KU.

Kontaktoplysninger:
Lektor Niels Grarup
niels.grarup@sund.ku.dk
Telefon: +45 35 33 71 26

Professor Torben Hansen
torben.hansen@sund.ku.dk
Telefon: +45 35 33 71 29

Kommunikationsmedarbejder Mathias Traczyk
mathias.traczyk@sund.ku.dk
Telefon: +45 93 56 58 35