17. januar 2017

Udstilling skal vise sukkers betydning for sundhed og sygdom

UDSTILLING

Novo Nordisk Fonden har bevilget 500.000 kr. til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet til støtte af forskningsudstillingen ”Et Sukkerteater”, som åbner i forbindelse med indvielsen af Mærsk Tårnet i morgen 18. januar 2017.Gennem formidling af aktuel forskning vil udstillingen sætte fokus på nogle af de mange roller, som sukker spiller i forhold til sundhed og sygdom. Samtidig vil udstillingen give et indblik i, hvorfor forskning er afgørende for sundheden for det enkelte individ og for samfundet.

”Sukker rummer et helt univers af associationer, som udstillingen vil invitere os til at reflektere over. Sukker er en stærk metafor for livet, og sukkerstoffer er alle vegne. Sukker dekorerer DNA, RNA og proteiner. Sukker er på cellernes overflade, i blodet og i vores fødevarer. Mange mennesker i verden har sukkersyge, og antallet af diabetespatienter er stigende,” siger Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og fortsætter: ”Jeg er meget glad for den generøse støtte, som Novo Nordisk Fonden har ydet til udstillingen, og jeg glæder mig meget til, at vores gæster, studerende og ansatte kan gå på opdagelse i dette vigtige forskningsområde.”

Udstillingen er blevet til i et tæt samarbejde mellem kunstnere og forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Ambitionen er at formidle fortællinger om fakultetets forskning og samtidig skabe et selvstændigt kunstværk ved at zoome ind på mødet mellem videnskaben og poesien. Udstillingen ønsker at få os til at reflektere over, hvilke sandhedsformater der sættes i spil, når videnskaben og kunsten søger at forklare og forstå verden sammen. Bag udstillingen står kunstneren og digteren Morten Søndergaard i samarbejde med to kunstnere og kuratorer fra Laboratorium for Æstetik og Økologi, Dea Antonsen og Ida Bencke og Medicinsk Museion. Desuden er  og forskere fra Copenhagen Center for Glycomics, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, der får til huse i den nye bygning, med til at udvikle udstillingen.

Dagnia Looms, Head of Strategic Awards i Novo Nordisk Fonden siger: ”Formålet med bevilling til udstillingen er at medvirke til at øge interessen for naturvidenskab og forskning i befolkningen. Sukker spiller en vigtig rolle i forhold til menneskers sundhed og er et vedkommende og spændende emne, som alle kan relatere til. Samtidig giver udstillingen omverdenen et interessant indblik i den internationale topforskning, der foregår ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.”

Om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond, hvis historie går tilbage til 1923.

Fonden har to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers helbred og velfærd.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end ni milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.


Yderligere information
Aneh Christina Hajdu, Kommunikationschef, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, tlf.: 2122 2692, aneh.hajdu@sund.ku.dk

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk