Dansk professor bag indsats for sundere tænder i Palæstina – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2018 > Dansk professor bag in...

27. februar 2018

Dansk professor bag indsats for sundere tænder i Palæstina

Tandsundhed

Københavns Universitet skal hjælpe det palæstinensiske sundhedsministerium med at højne tandsundheden blandt børn i Palæstina. En ny forskningsrapport kortlægger problemet, og den konkluderer, at det halter gevaldigt med effektiv forebyggende tandpleje i landet.

Foto: Dr Lamis Abuhaloob

Alt for mange palæstinensiske skolebørn går rundt med ubehandlet caries. Sygdommen, som vi til daglig kender som ’huller i tænderne’, kan give tandpine og spiller generelt en stor rolle i børnenes livskvalitet og ydeevne i skolen.

Det skal et hold bestående af professor emeritus Poul Erik Petersen fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet og Dr. Lamis Abuhaloob fra det palæstinensiske sundhedsministerium lave om på. De arbejder i øjeblikket på et projekt, der skal udvikle og forbedre det nuværende skolesundhedsprogram til at arbejde systematisk med sundhedsfremme og forebyggelse af tandsygdomme. Forskningen skal desuden bidrage med viden og erfaring til det internationale skolesundhedsarbejde, som varetages af verdenssundhedsorganisationen WHO.

"Det nuværende skolesundhedsprogram blev indført i 1994, men har ikke fungeret særlig godt. Programmet har ikke kunnet klare behandlingsopgaverne, og desuden har aktiviteterne manglet fokus på forebyggelse og sundhedsfremme. Derfor bliver sygdomsproblemerne ved med at genopstå. Vi skal nu udvikle en ny metode til skolesundhedsprojektet, så der i højere grad bliver arbejdet med kontrol og forebyggelse af tandsygdomme,” forklarer Poul Erik Petersen.

Han tilføjer, at forskningen samtidig skal gøre os klogere på, hvordan man i et land med alvorlige sociale uligheder og årelange politiske konflikter kan organisere arbejdet for børns sundhed.

Fortiden som guide til fremtiden
Caries og sygdomme i tandkødet har generelt stor indflydelse på børnenes livskvalitet og trivsel. Alvorlige tilfælde af caries giver meget ofte tandpine og risiko for infektion. Et barn med tandsmerter vil have svært ved at koncentrere sig i skolen og kan opleve problemer med at spise, hvilket kan føre til forkert ernæring. Sygdomsramte børn vil desuden ofte opleve smerter og gener, når de taler, smiler og leger, vurderer Poul Erik Petersen. Hyppig indtagelse af sukker, mangelfuld kost og ernæring, dårlig mundhygiejne og begrænset forebyggelse ved hjælp af fluorid er væsentlige årsager til forekomsten af tandsygdomme.

Tandsygdomme blandt skolebørn fra Vestbredden og Gazastriben har længe været et problem. I den nye rapport undersøger Poul Erik Petersen sammen med landets sundhedsministerium problemets omfang fra 1998 til 2013. Det er netop på baggrund af denne rapport, at holdet nu vil udvikle et mere effektivt skolesundhedsprogram.

”Vi har først måttet kortlægge, hvordan situationen ser ud. Hvis man skal lave noget for fremtiden, er det bedst at vide, hvad der er sket i fortiden over en årrække. Når skoletandlægerne har haft børn til undersøgelse, har de registreret sygdom og noteret mængden af tænder angrebet af caries. Og det er jo heldigt for os, for så har vi haft muligheden for at gå alle de år tilbage og se, hvordan vi nu skal gribe ind,” siger Poul Erik Petersen.

Forbedring af børnenes helbred
Rapporten viser blandt andet, at lidt mere end halvdelen af de 6-årige skolebørn i dag har huller i mælketænderne. Samlet set er der behov for tandpleje i 80 procent af de mælketænder, der har caries. Ud af de 12- og 16-årige er cirka 40 procent af børnene ramt af caries i de permanente tænder. Her er der behov for pleje i henholdsvis 78 procent og 68 procent af tænderne.

Poul Erik Petersen og det palæstinensiske sundhedsministerium vil arbejde med demonstrationsprojektet i 3 år. Når det endelige program står klar, er forhåbningen, at det udover at fremme tandsundheden også vil bidrage til at forbedre børnenes generelle helbred, blandt andet gennem fokus på mindsket sukkerindtag.

Den videnskabelige rapport ‘Oral health status among children and adolescents in governmental and private schools of the Palestinian Territories’ er publiceret i tidsskriftet International Dental Journal.

Professor emeritus Poul Erik Petersen
poep@sund.ku.dk