19. april 2018

Innovativ budding skal lette hverdagen for patienter

Innovation

Patienter, der skal have en kikkertundersøgelse af tarmen, skal først drikke flere liter væske, der smager grimt. Det vil et forskerhold fra Københavns Universitet og Sjællands Universitetshospital lave om på. De har opfundet en velsmagende budding, der gør det nemmere for patienterne.


Det er afgørende, at tarmen er helt ren og udrenset, når en patient skal have foretaget en kikkertundersøgelse for at undgå, at man overser fx en polyp eller kræft. For at rense tarmen skal patienten drikke flere liter væske, der ofte er tyktflydende og har en grim smag – også selvom patienten måske lider af kvalme og ubehag ved spisning.

Nu har forskere fra SUND i samarbejde med sygehuspersonale fra Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital fundet en mulig løsning. Specialsygeplejerske Hanne Holm pegede på problemet, og ideen om at finde en bedre løsning blev kåret som hospitalets bedste innovationsidé. Siden er ideen udviklet og fik støtte fra hospitalets innovationspulje, og nu er der søgt om patent på buddingen.

"Vores patienter skal inden kikkertundersøgelsen - koloskopien - have udrenset tarmen. Tarmen skal være helt ren, ellers risikerer man at overse en polyp eller kræft. Patienterne skal derfor drikke en hel liter tyktflydende væske inden for kun en time, aftenen før og igen fire timer inden undersøgelsen. De skal også drikke en masse vand. Uanset om de lider af kvalme eller kun kan spise ganske lidt," fortæller Hanne Holm, der overvejede, hvorvidt man kunne finde et produkt i fast form, der smagte bedre og var nemmere at indtage.

Første prototype
Lektor Daniel Bar-Shalom, Institut for Farmaci, kom ind i billedet helt fra start. Daniel Bar-Shalom har eksperimenteret med en prototype – en slags budding. Den kan spises med ske, så den er nemmere at synke.  Smag og konsistens er skabt i samarbejde med konsulent Jacob Kolstrup Zederkof, tidligere restaurationsleder og kok. Med i projektgruppen er også professor, overlæge, dr.med. Peter Vilmann, Herlev Hospital og lektorerne Jette Jacobsen og Anette Müllertz fra Københavns Universitet.

Konkurrence om bedste idé
"Hvert år kårer og støtter vi en ny, original ide fra personalet, som er opstået i dagligdagen på sygehusene, og som så får mulighed for at blive koblet sammen med forskere på Københavns Universitet, som er med til at beskrive og udvikle ideen," fortæller vicedirektør Helle Gaub, Sjællands Universitetshospital.

"Det er et ret nyt koncept for fælles udvikling, vi her afprøver – det er innovation og interessant med koblingen ud til hverdagen på sygehusene," siger kommercialiseringskonsulent Bo Stenhuus, Tech Trans Kontoret, Københavns Universitet.

Test på patienter
"Nu har vi udviklet en prototype, som er afprøvet på raske mennesker, og den skal nu undersøges i endnu et studie og derefter afprøves på et større antal patienter. Vi har også indsendt en patentansøgning, så vi er klar til næste skridt. Et positivt resultat vil åbne op for, at vores produkt kan blive sat i kommerciel produktion og hjælpe patienter til en bedre oplevelse," siger Daniel Bar-Shalom.

Kontakt:

Kommercialiseringskonsulent Bo Stenhuus: mail: bo.stenhuus@adm.ku.dk, tlf. 35 32 63 37

Lektor Daniel Bar-Shalom, mail: daniel.barshalom@sund.ku.dk, tlf. 35 33 63 51