20. april 2018

Professor Oluf Borbye Pedersen får Forskningskommunikationsprisen 2018

Pris

Professor Oluf Borbye Pedersen modtager Forskningskommunikationsprisen for sin entusiasme for at formidle sin udforskning af menneskets utallige sundhedsfremmende tarmbakterier. Prisen overrækkes i dag af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind til et debatarrangement, hvor Oluf Borbye Pedersen også deltager.

Hvert år uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet Forskningskommunikationsprisen til en forsker, der gør en særlig indsats for at nå ud til den brede offentlighed med sin forskning. I år går prisen til professor Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordic Foundation Center for Metabolic Research, som med sin formidling har formået at få sin viden om et ellers komplekst forskningsområde ud til borgerne.

”Bag de mange tusind timer i laboratoriet gemmer sig vigtige historier, som kan begejstre, gøre os klogere, give nye indsigter. Det er vigtigt at få ny viden ud til os alle. Oluf Borbye Pedersen er et førsteklasses eksempel på en forsker, der aktivt gør en indsats for at få sine forskningsresultater ud til borgerne. I dag hylder vi hans store arbejde, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Engagerende og levende formidling om tarmbakterier
Voksne mennesker har omkring 50.000.000.000.000 bakterier i tarmen. Indtil for 8 år siden havde forskere ikke kendskab til, hvilke de er, og hvad de gør. Flertallet af de mange forskellige bakteriearter kan nemlig ikke dyrkes i en petriskål i laboratoriet. Men Oluf Borbye Pedersen og en række forskerkolleger i ind- og udland har taget DNA-baserede teknikker i brug. Her har de vist, at tarmbakterierne udgør et organ i sig selv, og det har stor betydning for vores sundhed og risiko for en række sygdomme.

Et komplekst forskningsområde, som Oluf Borbye Pedersen med sin engagerende formidling har formået at kommunikere til den brede offentlighed. Det gør han i interviews i landsdækkende aviser, radio, TV, talkshows, foredrag, kronikker, bøger og udstillinger på museer. Videndelingen sker med afsæt i hans mere end 800 videnskabelige artikler.

”Jeg er meget taknemlig og glad for anerkendelsen. Egentligt synes jeg, at formidling af videnskabelig indsigt til ’familien Danmark’ bør være en naturlig del af enhver forskers arbejde. Men det er ikke altid ligetil at bevæge sig ud af sin professionelle ”comfort zone” og bruge et ikke-videnskabeligt og måske forenklet sprog for at lukke tilhøreren/læseren ind i et fortryllende, men særdeles komplekst videnskabeligt univers. Det kræver lyst og vilje til at omstille sig og blive inkluderende. Lidt som det må være at bede en klassisk Rachmaninov virtuos spille og synge de populære og fængende tekster, som Rasmus Seebach mestrer”, fortæller Oluf Borbye Pedersen.

Prisuddeling til debatarrangement om videnskabens rolle i medierne
Prisuddelingen foregår ved et debatarrangement om, hvordan vi får mere videnskabelig fakta ind i nyhedsmedierne og derigennem kvalificerer den offentlige debat. I debatten deltager uddannelses- og forskningsministeren, Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, professor Maja Horst, ansvarshavende chefredaktør for BT/MetroXpress Michael Dyrby og professor Oluf Borbye Pedersen.

Om Forskningskommunikationsprisen
Forskningskommunikationsprisen uddeles hvert år til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning. Uddannelses- og forskningsministeren uddeler prisen under Forskningens Døgn på baggrund af en indstilling fra Det Frie Forskningsråd. Der lægges især vægt på evnen til at engagere publikum uden for videnskabelige kredse og samtidig fastholde et højt fagligt niveau i såvel forskning som formidling. Med prisen følger 100.000 kroner.

Uddannelses- og Forskningsministeriet, pressesekretær Kristina Mie Hansen, tlf.: 72 31 80 12, mail: kmh@ufm.dk

Københavns Universitet, kommunikationskonsulent Kristine Snedker, tlf.: 35 33 41 86, mail: kristine.snedker@sund.ku.dk