26. april 2018

Sædcelleforsker vinder Ph.d.-cup

Ph.d.-cup

Anders Rehfeld fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Rigshospitalet har vundet formidlingskonkurrencen Ph.d.-cup 2018.”Den gode historie står i centrum, samtidig med at Anders’ identitet som forsker er tydelig” lød det fra dommerpanelet om Anders Rehfelds formidling. Finalen blev afholdt tirsdag af DR, Information og Lundbeckfonden. Se den fredag kl. 21.30 på DR2.

Ph.d. Cup-finalisterne med vinder Anders Rehfeld længst til højre.


Mange produkter, som vores krop dagligt er i kontakt med, indeholder kemikalier. Men hvordan påvirker de os? Kan de give os sværere ved at få børn?

Det har Anders Rehfeld undersøgt i sin ph.d.-afhandling om kemikaliers påvirkning af sædceller ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Rigshospitalet.

Han vandt tirsdag aften finalen i Ph.d.-cuppen, hvor unge forskere med entusiasme og indlevelse skal præsentere deres resultater over for et stort publikum og et erfarent dommerpanel.

I den sidste måned har deltagerne øvet sceneteknik og skærpet manuskripter for at kunne formidle tre års forskning på tre minutter.

” Det handler om ting, som mange ikke kender til, men det er ting, som er vigtige for mig, for dig og for os alle sammen.”, introducerede vært Peter Lund Madsen.

Anders Rehfeld var oppe imod dygtige kolleger fra hele landet og fem vidt forskellige akademiske felter. Nu er han æren, 30.000 kroner til en rejse og den intensive formidlingstræning, alle fem finalister får, rigere.

”Prisen gives for Anders’ evne til at formidle sin forskning fængende, hvor den gode historie står i centrum, samtidig med at Anders identitet som forsker er tydelig. Han demonstrerer, hvordan hans forskning både er spændende og vigtig for samfundet. Samtidig beviser han, at forskere kan fortælle, så alle bliver klogere og får lyst til at vide mere”, skrev dommerne blandt andet i deres begrundelse for valget af Anders Rehfeld som vinder, som Peter Lund Madsen læste op.

”Er du glad nu?”, spurgte Peter Lund Madsen efterfølgende, og Anders Rehfeld var ikke overraskende ”meget glad”. Forhåbentlig kan sejren også hjælpe Anders med hans mission om at udbrede sin viden til gavn for barnløse par.

”Det ville være fantastisk, hvis det, jeg laver, fremover vil betyde at folk nemmere kan få børn. Hvis man skal sætte det helt på spidsen, så handler det om liv eller død: Kan du ikke reproducere dig selv, så uddør dine gener. Det er enormt spændende at forske i noget, der potentielt påvirker alle,” fortalte Anders Rehfeld før sejren til Information, der har lavet portrætter af alle finalisterne i Ph.d. cup.

Se hele showet på fredag kl. 21.30 på DR2 eller på dr.dk/tv allerede nu. 

Læs mere om forskningsfeltet på hjemmesiderne for Anders Rehfelds to ph.d.-vejledere, professor Steen Dissing og professor Niels Erik Skakkebæk.