22. maj 2018

Ægtepar deler risici for at udvikle diabetes

Diabetes

Forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har fundet en sammenhæng mellem BMI i en ægtefælle, og risikoen for at den anden ægtefælle udvikler type 2 diabetes. I indsatsen for at opspore udiagnosticeret diabetes og såkaldt prædiabetes bør man derfor ikke kun kigge på individet, men også på par og husstande, mener forskerne.

Det kan være en god ide at tage din ægtefælle med til et check hos lægen, hvis du selv er overvægtig.

Danske forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har nemlig i et nyt studie fundet en sammenhæng mellem BMI i den ene ægtefælle og risikoen for at udvikle type 2 diabetes hos modparten.

”Vi har fundet ud af, at man kan forudsige risikoen for, at et individ får type 2 diabetes ud fra deres partners BMI. Det vil sige, at man kan se, om de har en forhøjet risiko eller ej på baggrund af partnerens BMI,” fortæller postdoc Jannie Nielsen, som er førsteforfatter til studiet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia.

De tre forskere har kigget på data fra 3649 mænd og 3478 kvinder fra The English Longitudinal Study of Ageing i Storbritannien. I Storbritannien skønnes fem millioner briter at have en høj risiko for at udvikle diabetes.

Forskerne har ingen grund til at tro, at resultaterne fra de engelske data ikke er gældende for den danske befolkning, fortæller Jannie Nielsen.

I Danmark vurderes det, at 60.000 har type 2 diabetes uden at vide det, mens 300.000 skønnes at have forstadier til sygdommen, som årligt koster samfundet milliarder af kroner.

Forskel på mænd og kvinder
Fra andre studier vidste forskerne, at ægtefæller tit ligner hinanden i kropsvægt, blandt andet fordi folk ofte gifter sig med en, der minder om dem selv og ofte deler kost- og motionsvaner, når de bor sammen.

Derfor undersøgte forskerne også, om den forhøjede risiko for at udvikle type 2 diabetes hos eksempelvis en overvægtig kvinde blot var på grund af hendes egen overvægt. Her fandt de en forskel mellem de to køn.

Diabetes i samfundet

Flere end 250.000 danskere er diagnosticeret med diabetes. Det skønnes dog, at 300.000 danskere har forstadie til diabetes 2 såkaldt prædiabetes.

Antallet af personer med diabetes er støt stigende. Fra 2000 til 2016 er antallet af folk med diabetes mere end fordoblet. Ifølge en fremskrivning vil personer med type 2 diabetes være steget til 430.000 i 2030.

Dagligt koster sygdommen samfundet omkring 86 millioner kroner. Årligt ligger udgiften på 31,8 milliarder kroner.

Kilde: Diabetes Foreningen.

”Hvis vi justerede for kvindernes egen vægt, så havde de ikke en forhøjet risiko som følge af deres mands BMI. Men selv når vi justerede for vægten hos mænd, så havde de en forhøjet risiko,” fortæller Jannie Nielsen.

En mand, hvis kone havde et BMI på 30 kg/m2, havde en 21 procent forhøjet risiko for diabetes sammenlignet med en mand, hvis kone havde et BMI på 25 kg/m2 – uagtet mandens eget BMI.

Hvorfor det kun er mændene, der stadig har en forhøjet risiko efter egen vægtjustering, har forskerne ikke undersøgt nærmere. Men de har blandt andet en teori, der handler om, hvem der bestemmer i hjemmet.

”Vi tror, at det er, fordi kvinderne bestemmer, hvad man spiser derhjemme. Det vil sige, at kvinden har mere indflydelse på mandens kostvaner, men han har ikke så stor indflydelse på hende,” siger Jannie Nielsen og henviser blandt andet til et studie fra USA, som viste, at kvinder oftere stod for madlavning og indkøb end mænd.

Essentielt med tidlig opsporing
Diabetes kan give komplikationer og alvorlige følgesygdomme, som eksempelvis skader på hjertet, nyrer og øjnene. Det er ifølge Diabetes Foreningen 35 procent, som har en følgesygdom på det tidspunkt, de får stillet diagnosen. En tidlig opsporing er derfor helt essentiel.

”Jo tidligere man opsporer det, jo bedre forebyggelses- og behandlingsmuligheder er der også på lang sigt. Vi ved, at type 2 diabetes kan forebygges eller udskydes, så man skal leve med det i færre år. Ligesom relaterede komplikationer kan udskydes ved tidlig diagnosis,” siger Jannie Nielsen.

Hvis type 2 diabetes bliver opsporet tidligt nok, kan man udsætte at begynde på medicin og i stedet starte med livsstilsændringer som sund kost og øget motion.

På baggrund af studiet, mener Jannie Nielsen, at tidlig opsporing af type 2 diabetes kan forbedres, hvis man ændrer tilgang til sygdommen.

”Man bør ikke have en individ-tilgang til type 2 diabetes, men i stedet kigge på eksempelvis en hel husstand. For hvis en kvinde i et hjem har en forhøjet risiko, så er der stor sandsynlighed for, at hendes mand deler den.”

”Vi ved, at mænd er mindre tilbøjelige til at gå til lægen. Så hvis en kvinde kommer til lægen og har nogle risikofaktorer for type 2 diabetes, så skal man måske derfor bede hende om at tage sin mand med næste gang,” siger Jannie Nielsen.

Studiet er blevet støttet af et postdoclegat fra ”Danmarks Frie Forskningsråd” og udarbejdet sammen med postdoc Adam Hulman og professor Daniel R. Witte fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Videnskabelig artikel:
Spousal cardiometabolic risk factors and incidence of type 2 diabetes: a prospective analysis from the English Longitudinal Study of Ageing

Postdoc Jannie Nielsen
Mail: jannie.nielsen@emory.edu