30. maj 2018

Forskere: ’Strømsvigt’ i dine fedtceller kan kortslutte dit helbred

Diabetes

Energiforbrændingen i kroppens såkaldte brune fedtceller bliver styret af fedtmolekylet cardiolipin. Det har forskere fra Københavns Universitet fundet frem til i et nyt studie. Mangel på molekylet kan føre til type 2 diabetes og forstadier til diabetes, viser forskerne.


Et specialiseret fedtmolekyle med navnet cardiolipin, der produceres i kroppens egne fedtceller, har langt større betydning for kroppens overordnede sundhedstilstand end hidtil antaget.

Store mængder af molekylet, der produceres i fedtcellernes mitokondrier – de såkaldte ’kraftværker’ – giver bedre kalorieforbrænding, mens små mængder af molekylet hænger sammen med fedme og type 2 diabetes. Det viser et nyt studie fra forskere på Københavns Universitet.

- Det brune fedt er en fascinerende og unik type fedtvæv, der faktisk forbrænder kalorier i stedet for at opbevare dem. Nu har vi fundet ud af, at fedtmolekylet cardiolipin næsten kan ses som en ”tænd- og sluk-knap” for aktiviteten i vores brune fedt. Slukker man for produktionen af cardiolipin i mus, så fører det til insulinresistens, som er hjørnestenen i diabetes, siger Zach Gerhart-Hines, lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og seniorforfatter til studiet.

Smider kalorierne hurtigere
En brun fedtcelle fungerer som en mikroskopisk, biologisk ovn, der opvarmer kroppen. Studiet, der netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism, begyndte med at undersøge, hvad der sker i fedtcellerne i mus, når de udsættes for kulde, og det brune fedt presses til at brænde energi på fuldt tryk. Her så forskerne, at mitokondrierne producerede rigtig meget af molekylet cardiolipin. Men for at finde ud af, hvordan det kan påvirke helbredet måtte de udvikle nye metoder.

- Vi skabte musemodeller, hvor vi kunne slukke for produktionen af cardiolipin i det brune fedt.  Da vi skruede ned for cardiolipin-niveaet, så blev musene insulinresistente, og dermed har vi et klart link til diabetes. Og vi blev rigtig overraskede, da vi skruede op for produktionen af cardiolipin i både muse- og menneskeceller. For det øger mængden af kalorier, fedtcellerne kan forbrænde, forklarer Zach Gerhart-Hines.

Konklusioner støttet af genetik og diabetespatienter
Derefter har forskerne fundet lovende beviser, der stærkt indikerer, at fundet er relevant for mennesker.

Da forskerne undersøgte genetikken bag metabolisk sygdom, kunne de se, at mennesker med en genetisk mutation, der koblet til lav produktion af cardiolipin, har en højere risiko for at udvikle overvægt og type 2 diabetes.

Forskerne har også undersøgt niveauerne af det enzym, der laver cardiolipin hos sunde mennesker og personer med diabetes. Her fandt de ud af, at fedtcellerne hos sunde, insulin-sensitive mennesker havde markant mere af det cardiolipin-producerende enzym.

- Vi er meget begejstrede for, at vores fund i petriskålen og i dyremodellerne ser ud til også at gælde i mennesker. Det kunne åbne op for nye måder at forbedre metabolisk sundhed ved at booste mængden af cardiolipin i kroppens fedtceller, siger Elahu Sustaric, postdoc på Københavns Universitet, der gik forrest i forskningsprojektet.

Oplagt mål i fremtiden
Dette forskningsprojekt er første gang, at man viser, at et enkelt fedtmolekyle i fedtcellernes kraftværker kan have væsentlig indflydelse på den overordnede sundhedstilstand i hele kroppen. Forskerne håber derfor at kunne bruge cardiolipin til at booste insulin-sensivitet og bekæmpe diabetes.

Studiet er resultatet af flere forskningsgruppers tværfaglige undersøgelse af samme emne, de brune fedtcellers produktionen af cardiolipin. Forskere på institutioner lige fra Havard Medical School i USA over Helmholtz Diabetes Center i Tyskland og mange danske institutioner heriblandt Syddansk Universitet og Københavns Universitet har bidraget til projektet.

Studiet er støttet af European Research Council, The American National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Danish Diabetes Academy, Independent Research Fund Denmark Medical Sciences samt Novo Nordisk Fonden.

Videnskabelig artikel:
"Cardiolipin Synthesis in Brown and Beige Fat Mitochondria Is Essential for Systemic Energy Homeostasis"

 

Kontaktoplysninger:
Lektor Zach Gerhart-Hines
zpg@sund.ku.dk
Tlf. +45 60 67 06 82

Kommunikationsmedarbejder Mathias Traczyk
Tlf. 93565835
Mathias.traczyk@sund.ku.dk