Forskere trodser biologien: Mus forbliver slanke på burger-diæt – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder fra SUND > 2018 > Forskere trodser biolo...

03. maj 2018

Forskere trodser biologien: Mus forbliver slanke på burger-diæt

Fedme

Kroppen er rigtig god til at lagre fedt fra mad i fedtvæv. Men i et nyt studie er det lykkedes forskere fra Københavns Universitet helt at blokere udviklingen af fedme. Forskerne sletter et enzym og gør det umuligt for mus at få mere fedtvæv, på trods af en ekstremt fedtholdig kost. De håber, at metoden kan danne grobund for bedre behandling til svært overvægtige.

Vi er vores egen værste fjende, når det kommer til at udvikle overvægt. Kroppen er naturligt gearet til at kunne optage energi fra mad og opbevare den som fedt, indtil der på et tidspunkt bliver brug for den. Det er resultatet af millioner af års evolution med meget lille eller ingen adgang til mad.

Men i dag, hvor mange mennesker har konstant adgang til mad med mange kalorier, er vores krops imponerende evne til at omsætte mad til fedt blevet problematisk. Antallet af svært overvægtige er på verdensplan eksplosivt stigende, og det fører til store sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og for samfundet.

Nu er forskere på Københavns Universitet i et nyt studie imidlertid lykkedes med at forringe kroppens evne til at opbevare fedt. De har i museforsøg genetisk slettet enzymet NAMPT, og det gør det faktisk umuligt for musene at blive tykke, uanset hvor fed mad de spiser.

”Vi gav musene en diæt, der nærmest svarer til kun at spise burgere og pizza. Men alligevel var det faktisk umuligt for dem at blive tykke. Vores ultimative mål er at forstå de underliggende mekanismer bag, hvordan vi bliver overvægtige. Så kan vi bruge fund som dette til at udvikle nye behandlingsstrategier,” siger Karen Nørgaard Nielsen, førsteforfatter til forskningen og Ph.d.-studerende på the Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Fed mad, samme vægt
Den nye forskning stemmer overens med tidligere resultater fra studier i mennesker. Flere studier har vist, at store mængder af enzymet NAMPT i blodet og i fedtvævet omkring maven hænger sammen med at være overvægtig og svært overvægtig.

Men dette studie er det første bevis for, at NAMPT faktisk er absolut nødvendigt for overhovedet at blive overvægtig. Og at mangel på NAMPT i fedtvæv faktisk fuldstændig beskytter mod overvægt.

I studiet har forskerne sammenlignet, hvordan normale mus og mus, der mangler NAMPT, tager på i vægt, når de enten får en diæt bestående af fed mad eller en sundere kost med lavere fedtindhold.

På den sunde diæt var der ingen forskel på normale mus og mus, der mangler NAMPT. Men på diæten med højt fedtindhold blev kontrolgruppen af mus svært overvægtige, mens de mus, der manglede NAMPT, ikke tog mere på, end da de var på den sunde diæt. Derudover fastholdt mus uden NAMPT også bedre kontrol over deres blodsukkerniveau end kontrolmusene, der fik diæt med højt fedtindhold.

Går imod almindelig opfattelse
Resultatet udfordrer den gængse forståelse af NAMPT, der ifølge mange bør styrkes i terapeutisk behandling.

”Det lader til, at NAMPT øger den metaboliske funktion af al vævet i den del af kroppen, hvor det er blevet nærstuderet. Der er for eksempel indikationer på, at både lever og muskler kan have godt af øget aktivitet af NAMPT. Vi finder tilsvarende, at NAMPT er vigtig for fedtvævets funktion. Uheldigvis er den funktion bare at lagre fedt effektivt. NAMPT i fedtvæv var sikkert engang en ekstraordinær fordel for vores forfædre. Men i nutidens samfund, der er fyldt af mad med højt indhold af fedt og kalorier, kan det faktisk give store problemer,” siger Zach Gerhart-Hines, lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og hovedforfatter til studiet.

Han mener ikke, at man fremover bør hæmme NAMPT som en behandlingsstrategi for overvægtige mennesker. Det ville give for stor risiko for skadelige effekter i andet væv i kroppen.

Han peger dog på, at studiet kan danne grobund for mere forskning i, hvordan NAMPT hænger sammen med dannelsen af fedtvæv. Han håber, at man ved at lære, hvordan vi overhovedet bliver overvægtige, kan påvirke nogle af de underliggende mekanismer og derved behandle overvægt.

Studiet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Læs hele studiet “NAMPT-mediated NAD+ biosynthesis is indispensable for adipose tissue plasticity and development of obesity”

Kontaktoplysninger:
Lektor Zach Gerhart-Hines