23. maj 2018

Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem) indleder nyt strategisk samarbejde med Helmholtz Zentrum München

Strategisk samarbejde

Den nye strategiske alliance mellem Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem), Københavns Universitet, og Helmholtz Zentrum München – German Research Center for Environmental Health (HMGU) har især fokus på translationel stamcelleforskning med det formål at udvikle nye behandlinger af type 1-diabetes (T1D). Ved at skabe en stærk R&D-platform til udvikling af menneskelige pluripotente, stamcelleafledte Langerhanske ø celler til brug for stamcellebaseret celleterapi af patienter med svære former for T1D, er samarbejdet en unik mulighed for at gøre fremskridt inden for translationel stamcelleforskning og behandling af diabetes.

Diabetes er en af de største sundhedsmæssige udfordringer på verdensplan. I patienter med T1D nedbrydes de insulinproducerende celler i bygspytkirtlen. Der findes endnu ingen kur mod sygdommen, men celleterapi i form af transplantation af de Langerhanske øer i særligt syge patienter, kan forhindre at blodsukkerniveauet ændres ukontrolleret. Pluripotente stamcellers evne til at forny sig selv og omskabe sig til Langerhanske øer er en unik, eksogen og skalerbar kilde til celler til denne type celleterapi af T1D-patienter. Man har endnu ikke forsøgt at transplantere menneskelige pluripotente stamcelleafledte, insulinproducerende betaceller ind i diabetespatienter, men det nye samarbejde mellem Københavns Universitet og Helmholtz Zentrum München, er et væsentligt skridt i retning af de første kliniske forsøg.

Platform for translationel forskning
Centralt i den nye alliance er en platform for translationel forskning og cellefremstilling i et setup dedikeret til Good Manufacturing Practice eller GMP i München. Platformen tilbyder skalerbar celleproduktion i GMP-kvalitet, regulatorisk ekspertise og kan samtidig teste stamcelleafledte, insulinproducerende celler. Den udgør dermed et optimalt, komplementært setup for translationel forskning, og gør det muligt at fremskynde de første kliniske forsøg på mennesker med humane stamcelleafledte, insulinproducerende betaceller.

“Vi tror på, at vi er på rette spor, når det kommer til at udvikle stamcellebaseret terapi, og at vores seneste gennembrud vil bane vej for de første kliniske forsøg i patienter med svære former for T1D. Vi er glade for at blive knyttet sammen med Helmholtz Zentrum München – en absolut ledestjerne inden for diabetesforskning, da det gør det muligt for os at udveksle idéer med andre førende diabetesforskere” siger professor og direktør for DanStem Henrik Semb.

Ved DanStem står Henrik Semb i spidsen for en forskergruppe, der har fokus på at omsætte ny viden fra grundforskning til stamcellebaserede behandlinger af T1D. Med indgåelsen af det strategiske partnerskab skal han nu også lede Institute of Translational Diabetes Research ved Helmholtz Zentrum München, German Research Center for Environmental Health.

Partnerskab til gavn for patienterne
Strategiske alliancer er uundværlige for videnskaben, især når det kommer til at parre komplementære ekspertiser og evner og dermed skabe grundlag for en succesful translationel forskning. Alliancen med Helmholtz Zentrum München er et vigtigt skridt for DanStem og SUND’s vision om blive en af verdens førende forskningsinstitutioner inden for både grundforskning og translationel stamcelleforskning. Partnerskabet fremskynder udviklingen af forskellige former for T1D-behandling og er med til at skabe fundamentet for stamcellebaseret behandling i fremtiden.

“På SUND har strategiske partnerskaber altid haft stor betydning. Udveksling af viden og ekspertise er afgørende for at skabe banebrydende forskningsresultater. Dette samarbejde vil ikke blot styrke DanStem, men også accelerere forskningen i menneskelige stamceller på sigt til gavn for patienter med svær type 1 diabetes,” siger dekan Ulla Wewer.

Besøg af repræsentant fra Helmholtz Zentrum München
23. maj mødtes repræsentanter fra Helmholtz Zentrum München med kollegaer fra DanStem for at diskutere mulige synergier inden for translationel diabetesforskning.

“I løbet af vores besøg fik vi et fascinerende indblik i det arbejde, vores danske kollegaer udfører,” forklarede dr. Martina Hansen, som stod i spidsen for delegationen fra Helmholtz Zentrum München. ”Vi er glade for, at professor Semb vil udvide vores fremragende diabetesforskning ved at lede Institute of Translational Diabetes Research. Fremtiden vil vise, hvorvidt det vil føre til yderligere samarbejde.”

Henrik Semb fortsætter som administrerende direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology, DanStem, og professor i human stamcellebiologi ved Københavns Universitet

Link til HMGU her.

For mere information:
Professor og direktør for DanStem Henrik Semb, email: semb@sund.ku.dk

For mere information om Henrik Semb and hans forskningsaktiviteter, se:  https://danstem.ku.dk/research1/semb_laboratory/.

Kommunikationsmedarbejder Kristine Snedker, tlf. +45 23 64 88 42, email: kristine.snedker@sund.ku.dk

Kommunikationskoordinator ved DanStem Naomi Dayan, tlf. +45 2364 9098, email: naomi.dayan@sund.ku.dk