29. august 2018

Øjets og hjernens nervesignaler ligner hinanden

Neuroner

I et nyt studie har forskere fra blandt andet Københavns Universitet kortlagt nogle af cellerne, der sender signaler rundt i nethinden. De undersøgte øjenceller ser ud til at fungere ligesom tilsvarende celler i hjernen og hjælper formentlig ved høj belastning på øjet som ved nethindeløsning eller blodpropper, lyder det.

Tværsnit af nethinden, hvor de grønne og hvide områder repræsenterer signalerne NPY og GABA.

Det menneskelige øje er forbundet til centralnervesystemet, og derfor har man længe vidst, at der inde på nethinden findes neuroner, som ellers kun findes i hjernen. Men hvor signalerne bliver produceret, og hvorfor neuroner er tilstede i øjet, har dog været uklart.

I et nyt studie, der er kommet på forsiden af det videnskabelige tidsskrift The Journal of Comparative Neurology, har forskere fra Københavns Universitet, Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital kortlagt nogle af neuronerne på nethinden. De undersøgte signalstoffers aktivitet på nethinden kunne til forveksling ligne deres aktivitet i hjernen.

”Jeg har forsket i netop signalstoffet NPY i hjernen i 20 år, og derfor er det rigtig spændende, at signalet i øjet ser ud til at fungere lidt på samme måde som i hjernen. Så kan vi måske anvende alt det, vi allerede ved om denne signalvej i hjernen, til sygdomme for øjet. Og det var formentlig aldrig sket, hvis ikke vi ikke havde haft en tværfaglig sparring med øjenlæger fra Rigshospitalet og Klinisk Biokemisk afdeling på Bispebjerg Hospital,” siger medforfatter til studiet David Woldbye, hjerneforsker og lektor på Institut for Neurovidenskab.

Forskerne har undersøgt signalstoffet NPY på nethinden fra fem mennesker og fem grise og fundet frem til, at det produceres i de såkaldte amakrine celler, som man ikke tidligere har været klar over.

“Studiet viser desuden, at de samme celler producerer signalstoffet GABA“, siger læge Anders Christiansen, som udførte forsøgene under sit nyligt afsluttede ph.d.-studium.

Det indikerer for forskerne, at disse celler kan have en stress-dæmpende effekt. Man ved nemlig fra tidligere hjerneforskning, at celler med NPY og GABA kan dæmpe aktivitet og forhindre celledød, når der er stort belastning på hjernen i forbindelse med epilepsi og blodpropper.

Forskerne forestiller sig, at den eventuelle stress-dæmpende effekt i øjet kan gøre sig gældende og forhindre celledød, når der er stort stress på øjet for eksempel i forbindelse med nethindeløsning, blodpropper og grøn stær.

Derudover kan det nye studie tjene som belæg for, at grises øjne ligner menneskers tilstrækkeligt til at man kan undersøge denne signalvej i griseøjne fremover.

Studiet er støttet af Fight for Sight Denmark, Øjenfonden, Synoptikfonden, Grosser Chr. Andersen og hustrus legat, og The Danish Biotechnology Center for Cellular Communication.

Læs hele studiet”Localization, distribution, and connectivity of neuropeptide Y in the human and porcine retinas—A comparative study”

Lektor David Woldbye
+45 40156389