Tidligere rektor Kjeld Møllgård: ”Jeg har aldrig lavet så meget forskning som nu” – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2018 > Tidligere rektor Kjeld...

01. august 2018

Portræt

Hjerneforsker Kjeld Møllgårds første job på Københavns Universitet var som studentermedhjælper i starten af 60’erne, og siden da har han både været professor, dekan og rektor. I august har han 50-årsjubilæum som fastansat på Københavns Universitet.

”Jeg blev studentermedhjælper i 1961, da jeg begyndte på medicinstudiet, og fik 5,5 krone i timen for at sortere knogler på Medicinsk-Anatomisk Institut,” fortæller Kjeld Møllgård om sin første ansættelse på Københavns Universitet. Studenterjobbet blev efterfulgt af en fastansættelse som videnskabelig assistent ved samme Institut, da han blev færdiguddannet i 1968. Det er i dag 50 år siden. Og bliver studenterjobbet talt med, lyder jubilæet på 57 år. Siden 1968 har han arbejdet sig hele vejen op til posten som rektor og ”heldigvis også tilbage igen”, som han selv formulerer det.

Det har været fem årtier med adskillige videnskabelige højdepunkter for den 75-årige Kjeld Møllgård, som har dedikeret sin forskning til at løse hjernens gåder. Det er særligt menneskehjernens udvikling på et tidligt fosterstadie, der har haft Kjeld Møllgårds fokus. Interessen for den komplicerede hjerne stammer helt fra barndommen i København, hvor han er født og opvokset.

”Da de andre børn ville være brandmænd, så ville jeg gerne finde ud af, hvordan hjernen fungerede. Helt fra barnsben har jeg været dybt interesseret i, hvordan menneskehjernen fungerer. Det synes jeg stadig, er det største mysterium,” fortæller Kjeld Møllgård, der i dag er ekstern lektor.

Lige siden har interessen for hjernen holdt ved. I 1968 blev Kjeld Møllgård uddannet cand.med., kort efter i 1972 blev han lektor ved det, der dengang hed Medicinsk-Anatomisk Institut, og senere i 1989 blev han professor i neuroanatomi. I løbet af tiden på Københavns Universitet har Kjeld Møllgård også brugt en del af sin tid som underviser og gør det stadig.

”Jeg elsker at undervise i et stort auditorium med 400 medicinstuderende og lære dem, hvordan menneskehjernen udvikles. For nylig var jeg til en konference i USA, hvor jeg var inviteret til at undervise unge, internationale studerende i en uge,” fortæller han.

Kampvalg om rektorposten
Kjeld Møllgård har dog ikke udelukkende holdt sig til undervisning og forskning. I fire år var han dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og senere i 1994 blev han rektor for hele Københavns Universitet. Det skete i en tid, hvor de ansatte og studerende skulle til valg, når der skulle vælges rektor.

”Det var stort den dag, jeg blev valgt til rektor. Og specielt den dag fire år senere, hvor jeg blev genvalgt efter et stort kampvalg. Jeg er meget stolt af at have været en valgt rektor og så oveni købet to gange. Det var en spændende tid,” fortæller Kjeld Møllgård.

Med sig havde Kjeld Møllgård et ønske om at reformere rekrutteringssystemet på universitet og give plads til og tiltrække nye talenter og forskerspirer, men samtidig også styrke den tværfaglige forskning. Efter en lang kamp lykkes det ham at få skaffet midler til formålet og få oprettet det biomedicinske forskningscenter Biotech Research and Innovation Centre (BRIC).

Efter otte år på rektorposten mente Kjeld Møllgård dog, at det i 2002 var på tide at vende tilbage til sin forskning, inden det blev for sent. For ham var det ikke et fravalg af rektorposten, men derimod et tilvalg af forskningen. Som 60-årig begyndte han derfor at forske igen.

”Det tog nogle år, før jeg var oppe i omdrejninger igen, men nu går det godt. Mange gode kolleger både herhjemme på Panum og i mit internationale forskningsnetværk gjorde det let. Det var et stort øjeblik at komme tilbage til videnskaben som 60-årig og få lov til at starte igen. Jeg har simpelthen aldrig lavet så meget forskning, som jeg gør nu,” fortæller Kjeld Møllgård, der lige har været til møde i slutningen af juli i Oxford for at fortælle om menneskehjernens udvikling.

Forskning som en livsstil
I sin forskning har Kjeld Møllgård altid været drevet af nysgerrighed og en glæde ved at opdage nyt. Han arbejder lige nu som ekstern lektor ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin. Selvom jubilæet i år lyder på 50 år hos Københavns Universitet, så har Kjeld Møllgård ingen planer om snart at trække sig tilbage.

”Når alle spørger mig, om jeg snart skal pensioneres, så svarer jeg, at for mig er forskning en livsstil, og man kan ikke pensioneres fra en livsstil. Og jeg elsker min arbejdsplads. Min kone har altid sagt, at jeg har verdens bedste job. Og det er jeg egentlig enig i,” siger Kjeld Møllgård, der fylder 76 år til efteråret.

Jubilæet hos Københavns Universitet er ikke det eneste, som den tidligere rektor kan fejre i år. Privat har han også 50-års-jubilæum. 1968 var nemlig det år, hvor han blev gift med sin kone Hanne Møllgård. I juli var ægteparret derfor på ferie i den svenske skærgård for at fejre deres guldbryllup sammen med den nærmeste familie, der omfatter tre børnebørn.

Ekstern lektor Kjeld Møllgård
Telefon: +45 24441628