21. september 2018

Biomarkør i patienter med ovariecancer kædes sammen med længere overlevelse

Proteinforskning

Høje niveauer af proteinet CT45 kan kobles sammen med længere overlevelse hos patienter med fremskreden ovariecancer. Opdagelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell, er gjort af forskere fra Tyskland, USA og Danmark.

85 procent af kvinder, der har højt differentieret, udbredt ovariecancer, vil opleve, at deres sygdom blusser op igen trods aggressiv behandling med operation og kemoterapi. Det betyder yderligere behandling, der ikke fører til helbredelse. Omkring 15 procent af patienterne oplever imidlertid ingen genopblussen, men forbliver sygdomsfri i årevis.

Forskerhold fra Max Planck Institute of Biochemistry i Martinsried ved München, University of Chicago Medicine og Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research ved Københavns Universitet har fnu offentliggjort en ny undersøgelse i det biomedicinske tidsskrift Cell. Her undersøger de, hvorfor nogle kvinder overlever, og andre ikke gør. I studiet påviser de en uafhængig faktor, der forudsiger, hvordan patienter vil reagere på behandlingen. Faktoren er et protein, der hedder cancer/testis antigen CT45.

”Vores mål var at finde pålidelige biomarkører, der kunne forudsige, hvordan patienterne vil respondere på behandling og hvorfor,” siger ledende forsker af undersøgelsen Matthias Mann, forskningsdirektør og professor ved Department of Proteomics ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research og ved Max Planck Institute for Biochemistry i Martinsried nær München. Holdet analyserede mere end 9.000 proteiner og identificerede CT45 som en uafhængig, prognostisk faktor for patienter med højt differentieret serøs ovariecancer.

”Ved hjælp af massespektrometri kan vi for første gang identificere næsten alle proteinerne i patienternes tumorvæv,” siger Matthias Mann. ”Vores hypersensitive metoder giver os nu mulighed for at se på tusindvis af proteiner samtidig. Det betyder, at vi ved at sammenligne arkiverede vævsprøver kan søge efter de proteiner, der er kritiske i forskellige sygdomme.”

Biomarkør tæt knyttet til vellykket behandling
Holdet af læger og forskere fandt ud af, at patienter med høje niveauer af CT45 i deres tumorer havde et forlænget, sygdomsfrit overlevelsesforløb.  Data for langtidsoverlevende med høje niveauer af CT45 viser i gennemsnit 2.754 dage sammenlignet med kun 366 dage for patienter, der ikke havde samme høje niveau CT45.

Undersøgelsens forfattere tilskriver deres opdagelse det spirende område inden for cancerproteomik på flere niveauer, som de har stået i spidsen for. Forskerne anvendte bittesmå stykker væv fra University of Chicagos vævsbank for ovariecancer, som har fulgt op på patientresultater i 20 år.

De brugte prøverne til at isolere, identificere og karakterisere tusindvis af proteiner. Det mest interessante af disse proteiner var CT45. Her var højere niveauer af biomarkøren tæt forbundet med vellykket behandling.

”Vores arbejde understreger fordelen ved at analysere arkiverede biobankprøver ved hjælp af proteomik. Dette tillader os på en måde at skue tilbage i tiden, fordi vi ved præcis, hvordan patienten reagerede på kemoterapi,” forklarer post.doc. og førsteforfatter til undersøgelsen Fabian Coscia, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

CT45 kan være relevant for langvarig overlevelse
For at validere deres indledende resultater undersøgte forskerne væv, der var indsamlet fra mere end 200 patienter fra University of Chicago ved medforfatteren på studiet, Ernst Lengyel, MD, PhD, en ovariecancer specialist og chairman ved Department of Obstetrics and Gynecology. De fandt intet CT45 i 82 af patientprøverne, men høje niveauer hos 42 patienter, som alle havde et meget længere sygdomsfrit overlevelsesforløb. En større undersøgelse, der anvendte sekvensdata fra ”the Cancer Genome Atlas”, bekræftede deres foreløbige resultater, hvilket førte til konklusionen, at ”CT45-forekomst er en ny prognostisk indikator for fremskreden, højt differentieret serøs ovariecancer.”

Der fandtes ikke meget viden om den rolle, CT45 spiller i cellefunktioner før studiet. Forfatterne brugte derfor proteomik til at forstå de molekylære mekanismer, som medførte forbedret respons på kemoterapi. De fandt ud af, at den traditionelle kemoterapi for ovariecancer, carboplatin, medførte DNA-beskadigelse, især i tumorceller, der viste høje niveauer af CT45. Det førte til celledød i vævskulturen og tumorreduktion i behandlede mus. Ved at bruge et tidligere erhvervet såkaldt "cellulært wiring diagram" fandt de ud af, at CT45 er et nyt medlem af et DNA gendannelseskompleks. Det hjælper dem på rette vej mod at belyse dette proteins cellulære rolle. 

De fandt også to peptider fra CT45-positive ovariecancerceller, der stimulerede en immunrespons mod kræften. T-celler, der blev taget fra en CT45-positiv patient med højt differentieret ovariecancer, var i stand til at dræbe cancerceller in vitro.

Forskerne vurderer, at de kliniske konsekvenser af studiet få stor betydning og fremhæver, at CT45 kan være særlig relevant for at opnå langvarig overlevelse.

Undersøgelsen blev finansieret af National Cancer Institute, Harris Family Foundation, Körber Foundation, Max Planck Society for the Advancement of Science, Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelse og Ovarian Cancer Research Fund Alliance (OCRFA).

Desuden har følgende forfattere bidraget: also Ernst Lengyel, MD, PhD , chairman of the Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Chicago, Marion Curtis, Anthony Montag, Diane Yamada, Alyssa Johnson, Jaikumar Duraiswamy, Bradley Ashcroft og Kristen Wroblewski fra OB/GYN Department ved University of Chicago, Fabian Coscia, Michal Bassani-Sternberg og Michael Wierer fra Max Planck Institute of Biochemistry samt Blanca López-Méndez, Jakob Nilsson og Andreas Mund fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet.

Læs hele studiet her.

Kontakt:
Pressemedarbejder Kristine Snedker, e-mail: kristine.snedker@sund.ku.dk, mobil: +45 23 64 88 42