31. oktober 2018

Dyrlæger med i internationalt samarbejde

Internationalisering

Veterinære forskere fra Københavns Universitet har netop indgået et internationalt forskningssamarbejde med Uppsala Universitet, som er finansieret af det amerikanske National Institutes of Health. Forskerne skal undersøge hunde med kræft for at blive klogere på kræft hos dyr og mennesker.

Den officielle myndighed for sundhedsforskning i USA, National Institutes of Health (NIH), har netop finansieret en samarbejdsaftale med Københavns Universitet og Uppsala Universitet om et stort forskningsprojekt, som omhandler kræft hos hunde.

Aftalen er indgået med forskere på Institut for Klinisk Veterinærmedicin, og med aftalen følger en bevilling på knap 1,5 millioner kroner fra NIH. Det er håbet, at den nye viden fra hunde kan gøre forskerne klogere på cancer i mennesker, og projektet skal i høj grad være drevet af genetisk og klinisk data.

”Vores internationale samarbejde skal i høj grad tage udgangspunkt i data fra hunde, der lider af kræft ude i klinikken. I den sammenhæng skal vi bruge den store ressource, som Universitetshospitalet for Familiedyr kan være, og så vil vi etablere samarbejde med skandinaviske praktiserende dyrlæger,” siger lektor på Institut for Klinisk Veterinærmedicin Maja Louise Arendt, der er den drivende kraft bag projektet i København.

Mindre baggrundsstøj
Hoveddelen af projektet kommer til at ligge på universitetet i Uppsala, men Maja Louise Arendts del af forskningen i København handler i særlig grad om brystkræft i hunde. Der er nemlig nogle store fordele ved at undersøge det i hunde.

”Hunde er relativt indavlede i forhold til mennesker, rent genetisk set. Mange mennesker har gener fra hele verden i deres arvemateriale, hvilket giver stor variation, mens hunde har mere afgrænsede racer. Når vi undersøger hunde for både arvelige eller erhvervede cancer mutationer, så får vi mindre baggrundsstøj i vores data end ved mennesker. Men de forandringer vi finder, kan måske stadig være interessante for cancer i mennesker,” forklarer Maja Louise Arendt.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har ud over bevillingen fra NIH bidraget med en ph.d.-stilling til forskningsprojektet. Projektet sættes i gang i slutningen af 2018.

Lektor Maja Louise Arendt
maja.arendt@sund.ku.dk