23. oktober 2018

Europæisk tværfaglig bevilling går til proteinforsker

Bevilling

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) er klar med en ny bevilling på 60 millioner kroner til et tværfagligt, europæisk forskningsprojekt med Københavns Universitet repræsenteret. Danske forskere skal hjælpe med proteinkortlægninger i projektet, hvor de samarbejder med forskere fra Spanien og Schweiz.

Foto: Simon Skipper

Ikke siden 2013 har Det Europæiske Forskningsråd (ERC) bevilliget penge til forskning i de tværfaglige Synergy Grants. Men nu går en af de store bevillinger blandt andet til forskere fra Københavns Universitet.

Det er et tværfagligt samarbejde mellem Universiteter i Spanien, Schweiz og Danmark, der modtager bevillingen, som er på 60 millioner kroner. Forskerne skal undersøge nogle af menneskecellens signalmodtagere.

”Vi er fire forskningsgrupper, som skal undersøge en familie af receptorer på menneskecellen, som vi til daglig kalder EGF receptor-familien. Vi bruger så forskellige tilgange og teknologier, at vi forhåbentlig kan blive meget klogere på, hvordan de her receptorer virker: Hvordan de modtager signalstoffer, og hvad der efterfølgende sker inde i cellen,” siger professor Jesper Velgaard Olsen fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet.

Mere effektiv medicin
Allerede i dag er der meget medicin, der bliver brugt på hospitalerne, som påvirker EGF-receptorerne. Eksempelvis screener man patienter med brystkræft for, om deres tumorer har den EGF-receptor-type, man kalder HER2. For hvis de har den, giver man nemlig en anden type behandling, end man ellers ville. Lignende gælder også for andre typer cancer.

”Man skulle måske tro, at vi ved alt om denne familie af receptorer, når vi giver medicin mod dem, men det gør vi ikke. Nede på molekylært niveau er vi ikke helt sikre på, hvorfor eksempelvis noget medicin mod de her receptorer virker på en måde, mens noget virker på en anden. Det er blandt andet det, vi skal blive klogere på i dette projekt. Dels kan det måske bane vejen for ny medicin, og dels kan vi forhåbentlig gøre eksisterende medicin mere effektiv,” siger Jesper Velgaard Olsen.

De danske forskere skal i projektet især undersøge, hvordan proteinerne inde i cellen opfører sig, når vækstfaktorer og hormoner binder sig til EGF-receptorerne, og hvad der efterfølgende sker med receptoren på molekylært niveau ved hjælp af avanceret massespektrometri og kryo-elektronmikroskopi.

Projektet vil blive igangsat i løbet af foråret 2019 og forventes at vare fire til fem år.

Læs mere hos i pressemeddelelsen fra ERC.

Professor Jesper Velgaard Olsen
jesper.olsen@cpr.ku.dk