15. oktober 2018

Kom til talks og videnskabsdebat med Geisling, Frank og Willerslev


Bliv klogere på organdonation, ny forskning og hvordan vi skal navigere i en postfaktuel verden, når ENABLE - The European Academy for Biomedical Science - arrangerer tre dage med spændende, aktuelle paneldebatter og talks med unge forskere.

Mandag 5. november, klokken 19.00-21.00, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N: ”Truth in the age of information”. Arrangementet er på engelsk: https://www.facebook.com/events/2341826352713050/

Skyd ugen i gang med en debat styret af videnskabsjournalist Lone Frank om, hvordan journalister og forskere skal navigere i en postfaktuel verden med begreber som fake news. Panelet består af professor Eske Willerslev, professor Kjeld Møller Pedersen og indlandschef på Politiken, Amalie Kestler.

Tirsdag 6. november, klokken 19.00-21.00, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N: ”Spørg forskeren”. Arrangementet er på dansk: https://www.facebook.com/events/438828909977821/

På anden dagen er temaet organdonation og politiske udfordringer på området. Her bliver debatten styret af tv-læge Peter Geisling, hvor læge Saddiq Qazi, antropolog Anja Bornø Jensen, folketingsmedlem Liselotte Blixt (DF) og professor Palle Serup sidder med i panelet.

Onsdag 7. november, klokken 19.00-21.00, Kølsters Tolv Haner, Ølsnedkeren, Brus og Sorte Firkant: ”Listen, Think & drink”. Arrangementet er på engelsk: https://www.facebook.com/events/1901448789948105/

Slut tredjedagen af med en lækker øl på en af Nørrebros fire fineste ølbarer, hvor fire unge, internationale forskere på hver bar holder oplæg om deres forskning på blot ti minutter. Efter hvert oplæg vil der være en Q&A-session.

Kontakt:
Kommunikationsrådgiver Andreas Westergaard
Mail: andreas.westergaard@sund.ku.dk
Telefon: +45 53593280

Læs mere om ENABLE og de tre arrangementer:

ENABLE (The European Academy for Biomedical Science) er et EU-støttet projekt bestående af en række konferencer, organiseret af unge PhD- studerende og Postdocs fra følgende fire europæiske institutter: IRB i Barcelona, RIMLS i Nijmegen, SEMM i Milano og CPR i København. Målet er at bringe unge forskere fra hele verden sammen, således at forskning bliver delt samt at bidrage til yderligere samarbejde og styrke netværket mellem akademikere, industrien og beslutningstagerne.

Ud over de internationale forskere på PhD- og Postdoc-niveau, som vil deltage i konferencen med præsentationer af deres eget arbejde, har vi også inviteret ni professorer fra verdens førende universiteter til at komme og holde seminarer og en karrieredag. I forbindelse med konferencen vil der være tre åbne begivenheder. ENABLE ønsker at engagere den almindelige dansker i forskning og debatter om samfundsrelevante emner, som forskere, industrien og de folkevalgte er i færd med at adressere.

 En af disse begivenheder er en paneldiskussion, kaldet ”Spørg forskeren”, hvor en række eksperter diskuterer årsagerne til manglen på organdonorer og mulige løsninger på problemet. Behovet for organdonorer er større end tilbuddet, og derfor er ventelisterne for et nyt organ lang. Dette resulterer i meget ubehag og usikkerhed for de ventende patienter, og i værste fald dør patienterne mens de venter. Peter Qvortrup Geisling vil lede paneldiskussionen mellem førende eksperter: Palle Serup, Anja Bornø Jensen, Saddiq Qazi og Liselott Blixt.

Både teknologiske og forsknings-fremskridt vil blive diskuteret, men også tanker om de følelsesmæssige, etiske og politiske overvejelser vil blive diskuteret. De fire panelmedlemmer vil først give en kort introduktion til deres egne indsigter og meninger om emnet. Derefter finder den aktuelle paneldiskussion sted, hvor der vil være plads til spørgsmål fra publikum.

 En anden af ​​disse begivenheder er en tværfaglig paneldiskussion, "Truth in the age of information", der kigger nærmere på det postfaktuelle samfund fra forskellige vinkler med videnskab, journalistik og medicin. Sandheden bliver i stigende grad udfordret i forskellige sammenhænge i vores samfund med falske nyheder, falsk videnskab og alternative fakta. Denne paneldiskussion fokuserer på at adressere de midler, der kan hjælpe os med at skelne fakta fra usandheder og spørge, hvordan vi kan genoprette tilliden til videnskab, journalistik og medicin. Diskussionen blandt eksperterne på deres områder Prof. Eske Willerslev, Amalie Kestler og Prof. Kjeld Møller Pedersen vil blive ledet af den succesrige videnskabsforfatter Lone Frank.

De tre panellister vil give en kort introduktion af deres synspunkt på det postfaktuelle samfund. Dette vil blive fulgt op af en struktureret paneldiskussion med plads til spørgsmål fra publikum.

 "Spørg forskeren" finder sted tirsdag den 6. november 2018 kl. 19.00 i Nielsine Nielsen Auditoriet i Panum. Arrangementet vil være på dansk.

"Truth in the age of information" finder sted mandag den 5. november 2018 kl. 19.00 i Nielsine Nielsen Auditoriet i Panum. Arrangementet vil være på engelsk.

Efter hver af begivenhederne byder ENABLE dig velkommen til at fortsætte diskussionerne ved en lille og uformel reception i toppen af ​​Mærsk tårnet. Begge begivenheder er gratis og  alle er velkomne, men da der er et begrænset antal pladser, kræver det tilmelding via Eventbrite.

Udover de to paneldiskussioner, vil unge forskere, der deltager i ENABLE-konferencen, fortælle om deres egen forskning i et jordnært sprog på barer på Nørrebro! Her har du mulighed for at lære om videnskaben mens du drikker en øl på en af de fire deltagende barer, BRUS, Kølsters Tolv Haner, Ølsnedkeren og Sorte Firkant. Denne begivenhed finder sted den 7. november og første foredrag starter kl. 19.00. Entréen til barerne er selvfølgelig gratis og arrangementet vil foregå på engelsk.

 Peter Qvortrup Geisling; Læge og journalist

Palle Serup: Ekspert i stamcelle forskning og regenerativ medicin

Anja Bornø Jensen: Antropolog og ekspert i organdonation og folkesundhed

Saddiq Qazi: Læge og forsker i hjertetransplantioner

Liselot Blixt: Folketingsmedlem, DF, formand for Sundheds- og Ældreudvalget

 Lone Frank: videnskabsjournalist, forfatter og ph.d. i neurobiologi

Eske Willerslev: DNA-forsker og direktør for Center for Geogenetik

Amalie Kestler: Redaktionschef for Politikens indlandsredaktion

Kjeld Møller Pedersen: Professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet