26. oktober 2018

Nyt forskningsområde i hjerte- og retsmedicin skal styrke behandlingen og forebyggelse af hjertesygdom

Udnævnelse

Hvert år dør mere end 300 yngre personer pludseligt og uventet. Ny forskning har vist, at der er et sammenfald mellem de mange dødsfald, hvor 60 procent skyldes en mulig arvelig hjertesygdom. Derfor har Rigshospitalet og Retsmedicinsk institut som de første i verden udnævnt en professor i retsmedicinsk kardiologi; Jacob Tfelt-Hansen.

En styrket behandling og forebyggelse af hjertesygdom. Det er en af gevinsterne ved at opdyrke et nyt forskningsområde i hjerte- og retsmedicin på Rigshospitalet og Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet. Som de første i verden udnævner de to institutioner derfor en professor i retsmedicinsk kardiologi.

300 yngre personer dør hvert år uventet. Det nye forskningsområde gør det muligt at undersøge den præcise dødsårsag hos afdøde. Viden der er en vigtig brik i sorgbearbejdelsen hos den familie, som har mistet et ungt familiemedlem. Forskerne bliver desuden skarpere til at se sammenhænge mellem fysiske tegn på hjertesygdom og genetiske tegn på hjertesygdom. Det betyder, at hjertelægen kan udrede, om andre familiemedlemmer har samme sygdom.

”Med rettidig behandling kan vi forebygge tidlig død hos søskende, forældre eller børn. Denne gruppe har ellers 20 gange større risiko for at alvorlige hjertesygdomme end familier uden en pårørende med arvelig hjertesygdom”, siger Jacob Tfelt-Hansen, professor MSO på Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet og Rigshospitalet.

Forskningsområdets overordnede formål er at kortlægge den komplekse sammenhæng mellem miljø, gener og hjertesygdomme blandt pludseligt døde. Med Retsmedicinsk Instituts ekspertviden om de fysiske tegn på dødelig hjertesygdom og koblingen til Rigshospitalets hjerteafdeling kan samarbejdet udmønte sig i forskning, der kan styrke behandlingen og forebyggelsen af hjertesygdom.

Fra de døde til de levende

Jacob Tfelt-Hansen bygger den bro mellem retsmedicin og hjertemedicin, der skal til, for at få mest muligt viden og udbytte af begge områder. Han har ugentlig patienter på hjerteafdelingen på Rigshospitalet og følger op og behandler de pårørende, som han får henvist gennem retsmedicinen.

”Med vores forskning kan vi også afdække, hvilken betydning livsstilen har for risikoen for at dø tidligt af en hjertesygdom. Og vi er helt i front med denne forskning,” siger Jacob Tfelt-Hansen.

Fuldt udbytte af retsmedicinen

Det er retsmedicins ypperste opgave at bidrage til folkesundheden for de levende, derfor er statsobducent og professor på Retsmedicinsk Institut Jytte Banner, som også er en af arkitekterne bag det nye forskningsområde begejstret for udnævnelsen.

”Med den nye forskning kan vi hjælpe de levende med alt fra bedre behandling til sundere livsstil, der kan forebygge død, siger statsobducent og professor på Retsmedicinsk Institut Jytte Banner.