31. oktober 2018

Operation i tyktarmen kædet sammen med øget risiko for diabetes

Diabetes

Der er forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes, hvis man får foretaget en operation i tyktarmen. Det har forskere fra Københavns Universitet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital kortlagt i et nyt studie, hvor de har undersøgt data fra godt 46.000 borgere. Den nye viden kan bane vejen for nye måder at forebygge og behandle sygdommen på, håber forskerne.

Tyktarmen hjælper muligvis med at styre kroppens blodsukker, tyder det på i et nyt studie, som forskere ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital står bag. I et stort studie har forskerne undersøgt, hvad der sker, når en patient får opereret dele af eller hele tyktarmen ud. Her ser forskerne, at der er forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes efter sådan en operation. Dermed tyder det på, at tyktarmen spiller en rolle i reguleringen af blodsukkeret. Forskningsresultaterne er netop blevet offentliggjort i et det videnskabelige tidsskrift eLife.

”Vi ved, at tyktarmen huser massevis af tarmbakterier og hormonproducerende celler, men vi forstår endnu ikke, hvilken rolle de muligvis spiller for regulering af blodsukkeret. Vi håber, at vores studie vil give anledning til, at tyktarmens betydning for regulering af blodsukkeret og udvikling af diabetes bliver undersøgt nærmere,” fortæller Kristine Allin, medforfatter og sektionschef og afdelingslæge ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Studiets førsteforfatter postdoc Anders Boeck Jensen, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, har undersøgt data fra danske registre fra godt 46.000 patienter, som enten havde fået fjernet hele tyktarmen eller en del af den. De data blev så sammenlignet med data fra knap 700.000 sammenlignelige patienter, der på samme tidspunkt havde fået foretaget en operation for noget andet end sygdomme i mavetarmkanalen. Studiet er et eksempel på, at forskere kan bruge rigtige behandlinger på mennesker i sundhedsvæsenet som en slags ”model”.

”De operative indgreb, patienterne har været igennem, er ”forsøget”, og resultaterne kan så vurderes efter de mange data, som de danske registre indeholder. Ofte bruger man dyreforsøg til at klarlægge en sammenhæng, som man så prøver at overføre til mennesker. Her kigger vi direkte på et indgreb i mennesker, og vi skal derfor ikke forholde os til, om fundene nu også kan overføres til mennesker. Mennesket som ”modelorganisme” er et koncept, der er på vej frem, således at nye patienter kan få glæde af den erfaring og de data, der gennem 20 år kom ud af tidligere patienters behandling,” fortæller Søren Brunak, medforfatter og professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Venstre side af tarmen skiller sig ud
De data, forskerne har undersøgt, strækker sig over en 18-årig periode fra tidspunktet for operationen. De patienter, som havde fået fjernet hele tyktarmen eller den venstre side, havde en klart forøget risiko for at udvikle type 2 diabetes i løbet af de 18 år efter operationen sammenlignet med de patienter, der blev opereret andre steder i kroppen. Risikoen for udvikle diabetes var derimod ikke forøget, hvis det var den højre del eller den midterste vandrette del af tarmen, der var blevet fjernet.

Dermed tyder det på, at netop den venstre side af tyktarmen er involveret i kroppens regulering af blodsukkeret. Tyktarmen er fyldt med tarmbakterier og mikrober, og en del andre undersøgelser peger på, at en ændret sammensætning af tarmens mikrober – som når en del af tarmen fjernes ved en operation - kan spille en rolle i udvikling af forskellige sygdomme ud over infektioner.

”Langt de fleste mikrober huses i tyktarmen, så det er relevant at se på, hvad der sker i årene, efter at tyktarmen eller en del af den er blevet fjernet. I et tidligere studie så vi ikke nogen sammenhæng af betydning med risiko for hjertekarsygdomme. Vi var derfor ret overraskede over at se så relativt kraftig forøgelse af risiko for type 2 diabetes. Den øgede risiko svarer faktisk til virkningen af at have cirka tre BMI-enheder højere vægt,” fortæller Thorkild IA Sørensen, medforfatter og professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Studiet er støttet af Novo Nordisk Fonden, Diabetesforeningen og EU Forsknings- og Innovationsprogram Horizon 2020.

Videnskabelig artikel:Increase in clinically recorded type 2 diabetes after colectomy”.

Professor Søren Brunak
Telefon: +45 20672477