12. november 2018

KU-forsker i stort DR-samarbejde om Citizen Science

Søvn

41 procent af Danmarks unge får afbrudt deres søvn, fordi de er på digitale medier døgnet rundt. Det kan få alvorlige helbredskonsekvenser. Nu har forskere fra Københavns Universitet lavet et samarbejde med DR, der skal hjælpe forskerne med at forstå helbredskonsekvenserne, blandt andet ved hjælp af data fra borgerne selv.


Uafbrudt søvn er en kilde til et godt helbred. Hvis vi derimod tit afbryder vores søvn, så forstyrrer det krop, hjerne og sjæl så meget, at det kan give alvorligt bagslag. Den hypotese skal professor Naja Hulvej Rod og hendes forskergruppe på Institut for Folkesundhedsvidenskab med hjælp fra DR undersøge i et stort projekt om unges forbrug af digitale medier og den indflydelse det kan have på deres søvn.

”Tendensen er, at vi er mere og mere online, og blandt andet sociale medier ser ud til at have en stigende indflydelse på vores hverdag. Statistikkerne viser, at unge tjekker diverse online medier døgnet rundt - måske af frygt for ikke at være med. Behovet for hele tiden at følge med og the fear of missing out er voksende, og vi vil undersøge, hvad det kan have af konsekvenser”, siger Naja Hulvej Rod, der leder projektet med navnet ’SmartSleep’.

I SmartSleep-projektet følger forskergruppen 1000 personer i starten og midten af 20’erne over tre år. De vil få taget blodprøver, målt puls, blive vejet osv. Parrallet med dette sættes et borgerinddragende projekt i gang i samarbejde med DR, hvor unge opfordres til at fortælle om deres digitale liv og adfærdsmønstre. Det er et såkaldt citizen science-projekt, også kaldet borgervidenskab eller crowd source science. Her kan almindelige borgere hjælpe med at indsamle data til forskningen.

Dialog med unge borgere er vigtigt led i forskning

”Vi arbejder ud fra en hypotese om at afbrudt søvn kan betyde, at vi senere i livet kan have øget risiko for at udvikle fedme, få type-2-diabetes og dårligt mentalt helbred”, fortæller Naja Hulvej Rod, der sætter gang i projektet med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Naja Hulvej Rod er gået i samarbejde med DRs Go’ morgen P3, hvor værterne i uge 46 har fokus på unge, mobiler og søvn. Hver morgen ugen igennem opfordres unge landet rundt til at deltage i projektet ved at svare på et spørgeskema.

”For os er det både en ny og spændende måde at indsamle data på, men også en måde at skabe debat og dialog baseret på fakta om en stor og vigtig samfundsudfordring”, siger Naja Hulvej Rod.

Læs mere om SmartSleep

Læs mere om god og dårlig søvn hos DR

Få 16 gode råd om søvn


Kontakt:
Professor Naja Hulvej Rod
+45 35 32 67 35
nahuro@sund.ku.dk

Pressemedarbejder Mathias Traczyk
mathias.traczyk@sund.ku.dk
+45 93 56 58 35