12. november 2018

Ny udstilling fortæller fysiologiens danmarkshistorie

Udstilling

Fysiologiens Bygninger er en ny udstilling, der via illustrationer, fotografier og genstande fortæller om forholdet mellem bygninger, hverdagslivet i laboratorier og fysiologiens udvikling på Københavns Universitet. Udstillingen åbner den 12. november på Panum ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Foto: Simon Skipper

Fra en kælder fyldt med gamle hvalknogler til det hypermoderne Mærsk Tårns højteknologiske laboratorier. Der er stor forskel på de bygninger, som gennem de sidste 200 år har lagt rammer til den fysiologiske videnskab – studiet af den levende krops funktion. Nu sætter en ny udstilling fokus på udviklingen af den medicinske fysiologi som videnskabelig disciplin ved at dykke ned i bygningerne.

Udstillingen er blevet til i samarbejde mellem Medicinsk Museion og Biomedicinsk Institut på initiativ fra professor Søren-Peter Fuchs Olesen og Gertrud Fuchs.

”Fysiologien i Danmark har udgjort en af de mest spændende perioder i dansk videnskab. Det er en inspirerende historie, som er relevant for både forskere, medicinstuderende, skolebørn og den brede offentlighed. Det er historien om nogle visionære og driftige mennesker der rejste ud i Europa og bragte de nyeste ideer og metoder til København. Vi har valgt at fortælle denne historie ud fra de seks bygninger, som de arbejdede i”, siger professor Søren-Peter Fuchs Olesen, Biomedicinsk Institut.

Et møde med store videnskabelige personligheder
 Den fysiologiske videnskab opstod som et selvstændigt fag i midten af 1800-tallet. Et halvt århundrede senere var fysiologiske laboratorier centrale i medicinsk forskning og undervisning, og fysiologien har siden beholdt sin nøglerolle for vores forståelse af den biologiske verden og koblingen mellem forskning og lægegerning. Nye forskningsfelter i celler, proteiner og gener har opløst tidligere generationers faggrænser, og i dag er fysiologien en integreret del af mange medicinske discipliner.

Gennem udstillingens illustrationer, fotografier og genstande om forskningen får tilskueren indblik i det liv, som har udspillet sig i de forskellige bygninger. Tilskueren møder også nogle af de store personligheder, bygningerne har opfostret. Blandt andet Peter Panum, August og Marie Krogh og Einar Lundsgaard, som har haft stor betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning og har sat deres markante præg både på bygninger og faget.

“Udstillingen viser at selv moderne forskning i Big Data kræver bygninger, mennesker, dyr og instrumenter. Forskning har en meget håndgribelig side, som måske var mere synlig dengang samlingerne bestod af hvalknogler snarere end DNA, og forsøgspersonerne var laboratoriebetjenten snarere end en patientkohorte. Biomedicinsk forskning kan virke abstrakt, men var både dengang og nu fuld af frøtunger, glaspusterier og lokaleplaner”, siger lektor Karin Tybjerg fra Medicinsk Museion.

Udstillingen åbner d. 12. november kl. 12.00. Den er gratis og kan ses i Vandrehallen på Panum ved bygning 1, Blegdamsvej 3.

De seks bygninger, som har lagt ramme til fysiologisk forskning og undervisning i København er:

• Hvalkælderen, Frue Plads, 1830-1864
  • Universitetets Fysiologiske Laboratorium, Bredgade 62, 1867-1928
  • Zoofysiologisk Laboratorium, Ny Vestergade 10, 1910-1928
  • Rockefellerkomplekset, Juliane Maries Vej 30, 1928-1980’erne (nedrivning planlagt)
  • Panum, Blegdamsvej 3B, 1976- i dag
  • Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B 2017- i dag

Find vej til udstillingen
Udstillingen er placeret i Vandrehallen ved bygning 1 på Panum, lige ved Einar Lundsgaard auditoriet.

Adgang via Blegdamsvej 3: Gå ind af hovedindgangen til Mærsk Tårnet via Blegdamsvej, op ad trappen i foyeren og drej derefter til højre. Forsæt lige ud og op af et lille sæt trapper til Panum Bygningen. Gå derefter til højre ned af vandringshallen.

Adgang via Nørre Allé 20: Gå ind gennem svingdøren og drej til højre af vandringshallen. Gå hele vejen ned i den anden ende.

Pressekoordinator Kristine Snedker, mail: kristine.snedker@sund.ku.dk, mobil: 23 64 88 42