28. december 2018

Danskernes kolesteroltal i top efter jul

Kolesterol

Julens store mængder julemad ser ud til at øge danskernes kolesteroltal. Lige efter juleferien er det 20 procent højere end om sommeren. Det viser en ny undersøgelse, der er sammensat af forskere fra Klinisk Biokemisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital og Institut for Klinisk Medicin Københavns Universitet.

Julemadens sammensætning af smør og fløde sætter måske mere skub i danskernes kolesteroltal end hidtil antaget. I et nyt studie med deltagelse af 25.000 danskere kan forskere konkludere, at kolesteroltallet efter juleferien er 20 procent højere sammenlignet med niveauet om sommeren.

Risikoen for at have et forhøjet kolesteroltal er derfor 6 gange højere efter juleferien, viser studiet der er lavet af forskere fra Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

”Vores undersøgelse tyder kraftigt på, at kolesteroltallet bliver påvirket af al den fede mad, som vi spiser, når vi fejrer jul. Det er meget overraskende, at så mange har et højt kolesteroltal lige efter juleferien”, siger læge og ph.d. Anne Langsted, som er en af forfatterne til artiklen.

9 ud af 10 deltagere i den såkaldte Herlev-Østerbroundersøgelse havde for højt kolesteroltal efter jul. Især personer, der i forvejen har et højt kolesteroltal, bør måske være ekstra opmærksomme på kolesteroltallet i juletiden.

”For den enkelte person kan det betyde, at hvis ens kolesteroltal er højt lige efter jul, så kan man overveje at få det målt en ekstra gang på et andet tidspunkt af året,” siger en anden af artiklens forfattere, læge og ph.d. Signe Vedel-Krogh.

”I al fald er risikoen for at få at vide, at man har et forhøjet kolesteroltal større, hvis man går til lægen og får målt sit kolesteroltal lige efter juleferien. Det er vigtigt at vide - både for de læger, som behandler forhøjet kolesterol, og for de personer, som ønsker at holde deres kolesteroltal nede”, slutter hun.

Artiklen ”The Christmas holidays are followed immediately by a period of hypercholesterolemia” er netop udkommet i det internationale tidsskrift Atherosclerosis.

Fakta om kolesterol:

Hvis man har for meget kolesterol i blodet udvikler man åreforkalkning og har stor risiko for at udvikle blodprop i hjertet og hjernen.

Blodprop i hjertet og hjernen er de sygdomme der slår flest mennesker ihjel i hele verden.

Signe Vedel-Krogh. Email: signe.vedel.krogh@regionh.dk. Tlf: 61712990.

Anne Langsted. E-mail: anne.langsted.01@regionh.dk. Tlf: 26826271.