21. januar 2019

Internationale stjernekunstnere indtager Mærsk Tårnet med markante værker

Kunst

To nye og meget forskellige kunstværker sætter streg under Mærsk Tårnets internationale niveau og betydning ved at sætte helt nye standarder for kunst i det offentlige rum. Kunstværkerne, hvoraf et bliver indviet den 29. januar, er skabt specifikt til bygningen, og bag dem står de to anerkendte kunstkometer islandske Ragnar Kjartansson og polske Alicja Kwade.

Ragnar Kjartansson, Figures in Landscape, a time piece, 2018. Video, 168 hours. Commissioned by the Danish Building and Property Agency for the Faculty of Health, University of Copenhagen. Courtesy of the artist, Luhring Augustine, New York and i8 Gallery, Reykjavik

Ragnar Kjartansson, Figures in Landscape, a time piece, 2018. Video, 168 hours. Commissioned by the Danish Building and Property Agency for the Faculty of Health, University of Copenhagen. Courtesy of the artist, Luhring Augustine, New York and i8 Gallery, Reykjavik

De er kendt for at skabe nytænkende værker og har de seneste år sikret sig prominente pladser på den internationale kunstscene. Nu indtager de to fremstormende kunstnere Ragnar Kjartansson og Alicja Kwade snart København. Den 29. januar indvier Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet nemlig Ragnar Kjartanssons videoværk Figures In Landscape og lancerer Alicja Kwades kommende værk Pars Pro Toto. Begge kunstværker er skabt specielt til Mærsk Tårnet.

Figures in Landscape bliver Mærsk Tårnets signaturværk og består af en uge lang film, hvor kittelklædte skuespillere bevæger sig gennem syv forskellige håndmalede scener i et episk landskab – et for hver af ugens dage.

Værket afspilles døgnet rundt, og Ragnar Kjartansson har tidligere forklaret, at han har ønsket at skabe et værk, der lever og ånder med bygningen. Han har derfor skabt en film, der kan bruges alle steder i bygningen som et ur eller pauseskærm i auditorierne og ved PC'erne. Ragnar Kjartansson er kendt for at arbejde med koncepter for iscenesættelse og tid, og det er da også forskeres hverdagsliv, der har inspireret til det unikke filmværk.

Globalt udsyn og skelsættende kunst i verdensklasse
Alicja Kwade arbejder med poetiske og skulpturelle tableauer, og hendes opsigtsvækkende kunstværk Pars Pro Toto består af 13 stenkugler, der i forskellige størrelser og arter legende strækker sig i en passage fra Blegdamsvej gennem foyeren i Mærsk Tårnet til Nørre Allé. Kuglerne varierer i størrelser fra 40 cm til 2,5 m i diameter, og består af materialer fra Europa, Asien og Sydamerika.

På den måde afspejler stenkuglerne fakultetets internationale forskningsmiljø. Alicja Kwade er i sin kunst kendt for at stille spørgsmål til vores forståelse af abstrakte størrelser som tidens, rummets og lysets natur, til fysikkens love og naturvidenskabens gåder.

”Figures in Landscape og Pars Pro Toto rummer begge en utraditionel og nyskabende vinkel på kunst i det offentlige rum. Med deres imponerende globale afsæt og høje kunstneriske niveau repræsenterer de den virkelighed, som findes i Mærsk Tårnet med dets internationale miljø og ambitiøse forskningsprogrammer. Jeg håber, at studerende og medarbejdere nu og i fremtiden får stor glæde af værkerne”, siger dekan Ulla Wewer. Hun opfordrer også offentligheden til at lægge vejen forbi for at opleve de nye værker.

Værkerne er bestilt af Bygningsstyrelsen, og Jacob Fenger fra SUPERFLEX har fungeret som kunstfaglig rådgiver. Figures in Landscape indvies d. 29. januar og kan herefter opleves kl. 9-17 i hverdage. Pars Pro Toto lanceres d. 29. januar men sættes først op i maj 2019. Via Mærsk Tårnets besøgstjeneste vil det fra 1. februar 2019 være muligt at booke en særlig rundvisning, der guider rundt i alle Panums kunstværker.

Rummet, tiden og mennesket - Visionssalon om kunst i offentlige rum
I anledning af indvielsen af de to nye kunstværker inviterer Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet inden for i Mærsk Tårnet til en event arrangeret af Bikubenfonden i samarbejde med KØS Museum for kunst i det offentlige rum og Bygningsstyrelsen.

I en talk i selskab med museumsinspektør ved Louisiana, Anders Kold, og direktør for KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Ulrikke Neergaard, fortæller Ragnar Kjartansson om sit nye, ugelange videoværk, der er skabt specifikt til Mærsk Tårnet. Talken dykker ned i hvor nytænkningen og overraskelserne i offentlig kunst opstår i dag. Og hvordan videnskab og kunst kan supplere hinanden.

Dato: 29. januar
Tid: kl. 18.00-20.00
Sted: Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3, 2200 KBH N

Om Ragnar Kjartansson
Islandske Ragnar Kjartansson (født 1976) engagerer flere kunstneriske medier gennem hans performative praksis. Hans videoinstallationer, forestillinger, tegninger og malerier inkorporerer film, musik, visuel kultur og litteraturhistorie. Kjartansson har haft soloudstillinger på Hirshhorn Museum i Washington, Reykjavík Kunstmuseum, Barbican Center, London, Palais de Tokyo, Paris, Det Nye Museum, New York, Migros Museum of Contemporary Art, Zürich og TBA21, Augarten, Wien og flere. Kjartansson nodtog i 2015 Artes Mundi's Derek Williams Trust Purchase Award og i 2011Performa's Malcolm McLaren Award.

Om Alicja Kwade
Alicja Kwade (f.  1979) er født i Polen, men bor i dag i Berlin. Hun har gennem det seneste årti vundet global opmærksomhed og sikret sig en prominent plads på den internationale samtidskunstscene. Hendes bemærkelsesværdige karriere omfatter udstillinger på førende museer og gallerier som Londons Whitechapel Gallery, Berlins Hamburger Bahnhof og Venedig Biennalen. I Danmark har hun udstillet på blandt andet Louisiana og Charlottenborg.

Om kunst i Mærsk Tårnet
Bygningsstyrelsen har på baggrund af kunstcirkulæret om kunst i statslige byggerier afsat midler til kunst i forbindelse med opførelsen af Mærsk Tårnet til Københavns Universitet. Ragnar Kjartansson har med ’Timepiece’ vundet en skitsekonkurrence, der er udskrevet af Bygningsstyrelsen på vegne af kunstudvalget for Mærsk Tårnet. Kunstudvalget er repræsenteret ved Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet og A. P. Møller Fonden. Kunstudvalget er blevet rådgivet af Jakob Fenger, kunstfaglig rådgiver og kunstner, SUPERFLEX. Anders Kold, kurator, Louisiana Museum of Modern Art har bistået som fagdommer i konkurrencen.

Kontakt: Pressekoordinator Kristine Snedker, tlf. 23 64 88 42, mail: kristine.snedker@sund.ku.dk