31. januar 2019

Ny udstilling synstolker historien om at læse og skrive i blinde

Udstilling

Hvordan læser og skriver man, når man ikke kan se? Det bliver udforsket i Medicinsk Museions nye miniudstilling I Blinde, hvor publikum skal lytte og føle. De udstillede genstande er blevet brugt af blinde mennesker til at kommunikere med. Det er derfor heller ikke meningen, at de skal ses, men derimod skal andre sanser i brug. Udstillingen åbner 7. februar klokken 16.00.

Den nye miniudstilling I Blinde skal ikke ses, men føles og lyttes. Der bliver udstillet historiske og nutidige kommunikationsmidler, der er blevet brugt af blinde og mennesker med nedsat syn. I udstillingen kan publikum opleve teknikker og metoder, der gør det muligt at læse og skrive i blinde. Fra de første skriveapparater i 1800-tallet til app’en Be My Eyes, der via en smartphone stiller seendes øjne til rådighed for blinde.

”Vi håber, at det kommer til at give publikum en anderledes udstillingsoplevelse og give dem nogle nye erkendelser om, hvordan vi sanser verden. Det er første gang, at vi prøver kræfter med at synstolke en udstilling, og det har været en god udfordring. Som museumsfolk tænker vi nok udstillinger som et visuelt medie, men her har vi måttet tænke i helt nye baner,” fortæller udstillingsleder på Medicinsk Museion Bente Vinge Pedersen.

Det har aldrig været meningen, at de udstillede genstande skulle ses, derfor er udstillingen heller ikke tiltænkt øjet. Genstandene er overvejende farveløse, og der er kun meget lidt tekst i udstillingen. For at få det fulde udbytte af udstillingen skal publikum derfor lytte til synstolkningen; en oversættelsesmetode fra syn til høresans, som nogle måske kender fra TV. Publikum må også røre ved de udstillede genstande, og de kan prøve at læse med et forstørrelsesfjernsyn eller skrive på en skrivemaskine til blindskrift.

”Vi har samarbejdet med to synstolkere, der har taget imod opfordringen om at gøre vores tredimensionelle udstilling tilgængelig via lyd. Det er ikke sidste gang, at vi kommer til at gøre det. Vi har mange ideer til nye projekter, der kan gøre museet tilgængeligt for mennesker med synshandikap,” fortæller Bente Vinge Pedersen.

Baggrund for udstillingen:
I Blinde viser genstande fra Den blindehistoriske samling, som Medicinsk Museion overtog fra Institut for Blinde og Svagsynede (IBOS) i 2009. Gennem de seneste tre år har Medicinsk Museion digitaliseret og registreret samlingen, der er en af de mest komplette af sin art i Europa. Den blindehistoriske samling vil være tilgængelig på hjemmesiden blind.museion.ku.dk fra 7. februar 2019 klokken 16.00. Hjemmesiden er tilgængelig for synshandicappede, og det er muligt at 3d-printe modeller af de registrerede genstande.

Praktisk information:
Besøg udstillingen I Blinde på Medicinsk Museion, Bredgade 62.
Tirsdag-fredag kl. 10-16, lørdag-søndag kl. 12-16.

Museet befinder sig i historiske bygninger med mange trapper og desværre uden lift eller elevator, men personalet er klar til at give en hjælpende hånd og førerhunde er velkomne.

For yderligere oplysninger og interview:
Udstillingsleder Bente Vinge Pedersen, tlf. 28 75 38 21.
Museumsinspektør Anne Bernth Jensen, tlf. 93 56 51 61.

Om Medicinsk Museion:
Medicinsk Museion fortæller gennem udstillinger og events om den medicinske kulturarv. Museet er for alle, der er nysgerrige på, hvordan krop, sygdom og sundhed er blevet forstået og behandlet før og nu, fra antikken til genetikken. Medicinsk Museion er også en forskningsenhed under Institut for Folkesundhedsvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og forsker i medicinsk forskningskommunikation.