17. januar 2019

Stor bevilling til forskning i innovativ bekæmpelse af svær overvægt

Bevilling

Professor Romain Barrès, der forsker i epigenetik inden for metabolisme, modtager Novo Nordisk Fondens prestigefyldte Challenge Programme på 60 mio. kr. Bevillingen skal bruges til forskning i, hvordan vores forfædres kost påvirker de efterfølgende generationers vægt og sundhed på celleniveau. Forskerne håber at kunne udvikle nye strategier til at bekæmpe svær overvægt.

Over de næste seks år har professor Romain Barrès, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, fået 60 mio. kr. til at dykke ned i de epigenetiske faktorer, der relaterer sig til overvægt.

Epigenetisk forskning handler kort fortalt om arvelige egenskaber, som ikke vedrører ændringer i den genetiske kode. Forskergruppen skal især se nærmere på, hvordan kroppens langsigtede hukommelse af livsstilsfaktorer som kost og fysisk aktivitet spiller sammen med metabolisk sundhed.

Bevillingen kommer fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme, hvis formål er at understøtte og forfremme verdensklasseforskning, der fokuserer på at finde svar på nutidige udfordringer inden for global teknologi eller sundhed. Bevillingerne er målrettede fremragende forskere og tildeles forskergrupper, der får økonomi og lang tidshorisont til at fordybe sig i et givent tema.

Forskergruppen skal se nærmere på, hvordan vores forfædres ernæring påvirker kropsvægten og den metaboliske fænotype hos de efterfølgende generationer. Forskerne håber, at de på celleniveau vil være i stand til at kortlægge de epigenetiske mekanismer, som ligger bag udviklingen af svær overvægt.

”Jeg er meget glad og beæret over støtten og tilliden til vores projekt. Bevillingen gør os i stand til at etablere et videnskabeligt miljø med mulighed for at bygge bro mellem flere faglige discipliner og ekspertiser inden for epigenetik, fysiologi, kromatiske strukturer, metabolisme, sammenlignende biologi og bioinformatik. Vi håber på den måde at kunne udvikle innovative strategier, der skal forbedre den metaboliske sundhed hos de næste generation gennem livsstilsanbefalinger”, siger Romain Barrès.

Kontakt:
Professor Romain Barrès, mail: barres@sund.ku.dk, tlf.: +45 35 33 70 25