08. februar 2019

Danmark og SUND opruster digitalt til fremtidens sundhedsforskning

Digital Sundhed

En ny supercomputer, vigtigt samarbejde om personlig medicin og en national strategi om digital forskningsinfrastruktur. De digitale initiativer inden for sundhedsforskning i Danmark har inden for de seneste måneder taget fart. Få her et overblik over de vigtigste begivenheder og et indblik i SUNDs rolle på området.

”Forskere ved de danske universiteter skal have adgang til en digital infrastruktur, der muliggør forskning og uddannelse i verdensklasse”. Sådan lyder visionen i Uddannelses og Forskningsministeriets strategi for nationalt samarbejde om digital forskningsinfrastruktur, der blev offentliggjort i december 2018. Det er et af de første af en række tiltag fra den seneste tid, der skal understøtte sundhedsforskningen digitalt.

Strategien tager fat om den heftige udvikling inden for teknologi på sundhedsområdet, der de seneste år har betydet helt nye muligheder for at indsamle, analysere og udnytte store datamængder i sundhedsforskning til personlige behandlinger. Strategien fokuserer derfor på, at den udvikling kræver en understøttende infrastruktur, som kan sikre en optimal og sikker håndtering af de store mængder data.

Et andet vigtigt initiativ på området er den nationale strategi for personlig medicin, der blandt andet har fokus på at etablere en fælles struktur og et stærkere samarbejde i sundhedsvæsenet og i forskningsverdenen. Som en opfølgning på  denne strategi er Østdansk Infrastruktur for Personlig Medicin, der er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet. Samarbejdet skal fremme udviklingen af personlig medicin og bedre behandling. Læs mere om samarbejdets overvejelser og initiativer.

SUNDs digitale aftryk
SUND opruster også inden for de digitale initiativer. I december 2018 blev det offentliggjort, at DTU sammen med Københavns Universitet investerer i den nye supercomputer, Computerome 2.0. Supercomputeren har stor lager- og beregningskapacitet, høj driftssikkerhed og den bedst mulige sikkerhed ved håndtering af sensitive data. Den giver blandt andet forskere mulighed for at planlægge og deltage i store og komplekse forskningsprojekter, hvor der kræves overblik over enorme datamængder.

På SUND arbejder forskere dagligt med digitale værktøjer, data og metoder, som gør os klogere på sygdomsmekanismer og deres biologi. Det skaber ny viden og en bedre base for på sigt at udvikle personlig behandling.

Se mere i videoen om, hvordan SUND arbejder med sundhedsdata i forskningen. Professor Søren Brunak forklarer om big datas essentielle betydning for forskningen, mens professor Guillermo Montoya fortæller, hvordan digitale værktøjer åbner for helt nye perspektiver i hans grundforskning.