28. februar 2019

Eliteforsk-prisen går til proteinforskning i særklasse

Pris

Professor Chunaram Choudhary er en af årets modtagere af Uddannelses- og Forskningsministeriets årligt tilbagevendende anerkendelse, Eliteforsk-prisen. Han hædres for sine grundlæggende opdagelser af, hvordan bestemte proteiner sender signaler rundt i kroppens celler og kan være med til at stabilisere vores DNA.

Foto: Søren Kjeldgaard

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år Eliteforsk-priserne til nogle af landets dygtigste forskere. Det er et kriterium for at modtage prisen, at man har begået ”fremragende forskning i international særklasse”, og det er lige præcis, hvad en af årets modtagere, professor Chunaram Choudhary har.

Proteinforskeren, der især beskæftiger sig med proteinregulering og cellesignalering, er den ene af to prismodtagere fra Københavns Universitet i år. Den anden er professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab.

”Jeg er meget glad for at modtage denne pris. Især fordi det er en anerkendelse af vores grundforskning og af hele forskningsfeltet omkring proteiner,” siger Chunaram Choudhary, der er professor på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

10.000 citationer
Chunaram Choudharys forskning drejer sig om, hvordan proteiner ændres og tunes til at have andre funktioner. Og om hvordan proteiner interagerer i såkaldte netværk og på den måde også ændrer hinanden.

Det er blandt andet hans internationale anerkendelse inden for dette forskningsfelt, der er grunden til, at han modtager prisen. Der skriver Danmarks Frie Forskningsfond i deres indstilling af ham.

”Chunaram Choudhary er en førende forsker inden for proteomik og dens anvendelse til opnåelse af epokegørende viden omkring signalveje i cellerne. Han publicerer i de absolut bedste videnskabelige tidsskrifter, og hans arbejde er citeret mere end 10.000 gange. Han er blevet tildelt adskillige priser for sin forskning, og han har modtaget en række prestigefyldte bevillinger,” kan man blandt andet læse i indstillingen.

Samtidig med Eliteforsk-priserne bliver der uddelt EliteForsk-rejsestipendier, hvor der også er en modtager fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Ph.d.-studerende Laura Korsholm, der er ved Biomedicinsk Institut og Rigshospitalet, modtager et stipendie til sin forskning i genetik hos personer med hjerterytmeforstyrrelser.

Eliteforsk-priserne overrækkes af Uddannelses- og Forskningsminister Tommy Ahlers samt en repræsentant for Kongehuset ved en ceremoni i Operaen torsdag d. 28. februar kl. 13.00.

Læs mere om Chunaram Choudhary og de øvrige prismodtagere på Uddannelses- og Forskningsministeriets side om Eliteforsk-priserne.

Professor Chunaram Choudhary
chuna.choudhary@cpr.ku.dk