20. februar 2019

Forskning i børneastma belønnes med Novo Nordisk Prisen

Pris

På baggrund af sin enestående lægevidenskabelige forskning i astma og andre inflammatoriske sygdomme modtager professor Hans Bisgaard Novo Nordisk Prisen 2019.

Novo Nordisk Prisen uddeles hvert år som belønning for ”enestående lægevidenskabelig forskning”. I år går hæderen til professor Hans Bisgaard for en ”banebrydende forskningsindsats for at forstå, hvordan astma og andre inflammatoriske sygdomme opstår tidligt i livet, og hvordan man kan forbedre behandlingen af ​​disse sygdomme.” Prisen er på tre mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden.

”Jeg er utrolig glad, overrasket og stolt over at modtage Novo Nordisk Prisen. Jeg ser den som en anerkendelse af vigtigheden af ​​at arbejde sammen på tværs af videnskabelige felter, og at det kan føre til store resultater. Jeg vil gerne sende en tak til alle de familier, som har deltaget i vores studier, samt dem, jeg har arbejdet sammen med i min karriere,” siger Hans Bisgaard, professor på Institut for Klinisk Medicin og leder af den kliniske forskningsenhed COPSAC.

Hans Bisgaard har gennem hele karrieren arbejdet ud fra, at han for at forstå og behandle astma bedre skulle have grundforskere og klinikere til at arbejde mere sammen, idet der mellem fagområderne findes uopdyrket og afgørende viden. Det er i det spændrum, han altid har arbejdet.

”Novo Nordisk Prisen 2019 tildeles professor, overlæge Hans Bisgaard for hans omfattende, højst originale og klinisk vigtige internationale forskning inden for astma hos børn. Hans Bisgaards forskningsresultater har haft afgørende betydningen for lægevidenskaben generelt og for fremskridt inden for behandling af astma i særdeleshed,” siger Jørgen Frøkiær, formand for den videnskabelige komite, der udpeger prismodtageren.

Astma forhindrer børn i fysisk udfoldelse
Hans Bisgaard har i sin karriere gennemført talrige kliniske studier, der har ført til optimeret behandling af børn med astma. Han gik bl.a. forrest ved indførelse af inhalerede steroider hos småbørn, som viste sig at være meget effektive til at dæmpe astmasymptomer. Senere var han central i udviklingen af leukotrien-antagonister til behandling af børneastma.

”Astma er den mest almindelige kroniske sygdom i barndommen. Det er også den mest almindelige årsag til at blive indlagt på hospitalet som barn. Børn skal kunne udfolde sig fysisk. Astma forhindrer dem i at gøre det. De psykologiske konsekvenser kan dog være endnu større. Hvis du f.eks. ikke vælges til fodboldholdet i skolen, føler du dig anderledes end de andre,” siger professor Hans Bisgaard, der er overlæge og leder af Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital.

Læs mere på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.

Hans Bisgaard, professor, tlf. 3867 7360, bisgaard@copsac.com