21. maj 2019

International stjernekunst: 60 tons stenkugler er ankommet til Mærsk Tårnet

Kunst

Nørrebro bliver et opsigtsvækkende kunstværk rigere, når Københavns Universitet mandag d. 27. maj inviterer alle til indvielse af værket Pars Pro Toto af den internationalt anerkendte kunstner Alicja Kwade.

Stenkuglerne ankommer til pladsen mellem Mærsk Tårnet og Blegdamsvej.

Mærsk Tårnet har i den seneste tid haft besøg af en stor kran og tung lastbiltrafik. Det foregår nemlig ikke i ubemærkethed, når 13 massive stenglober på en samlet vægt af næsten 60 tons skal fragtes til uden- og indendørsarealerne ved Panum på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Kunstværket Pars Pro Toto af den internationalt anerkendte kunstner Alicja Kwade er nu installeret og pakket ind i plastic. Mandag d. 27. maj kl. 14.00-15.00 bliver stenkuglerne dog synlige for alle, når Københavns Universitet indvier det karakteristiske værk, der bugter sig fra Blegdamsvej gennem Mærsk Tårnet og ud mod Nørre Allé.

”Pars Pro Toto vil snart være synligt i gadebilledet og i Mærsk Tårnet og binder på den måde fakultetet fysisk sammen med resten af byen. Jeg håber, at værket udover at skabe inspiration og eftertanke også inviterer vores naboer og byens øvrige borgere og gæster til et kig ind i vores omgivelser. På den måde bliver kunsten samtidig en vigtig løftestang i arbejdet med at formidle vores viden, uddannelse og forskning”, siger dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer.

Alle er velkomne til indvielsen, hvor der vil være forfriskninger og taler fra dekan Ulla Wewer og rektor Henrik Wegener.

Infografik om Pars Pro TotoSmå spillere i et større billede

De 13 stenkugler, som tilsammen udgør Pars Pro Toto, spænder fra 40 centimeter til 2,5 meter i diameter. Hver vejer de et sted mellem 92 kg og 23 tons og er skabt af materialer fra 10 lande, fordelt på tre kontinenter.

Blandt andet består en af globerne af paradisgranit fra danske Bornholm, mens også andre europæiske lande samt Indien og Brasilien er repræsenteret.

Alicja Kwade har tidligere udtalt, at værkets materialer afspejler fakultetets internationale forskningsmiljø. Samtidig håber hun, at skulpturerne kan inspirere tilskuerne til at træde et skridt tilbage og se på de store linjer i tilværelsen – og huske på, at vi som mennesker stadig er små spillere i et endnu større billede.

Kunstværket Pars Pro Toto består af 13 stenglober i vidt forskellige størrelser.
Værket Pars Pro Toto af den polske kunstner Alicja Kwade består af 13 stenglober i forskellige størrelser og materialer.
Stenskulpturerne bliver officielt indviet den 27. maj kl. 14-15.
Stenskulpturerne bliver officielt indviet den 27. maj kl. 14-15.

Fakta:

Praktisk om indvielsen

Alle er velkomne:

Mandag den 27. maj, kl. 14-15
Mærsk Tårnets plads ved Blegdamsvej

Ved indvielsen vil der være forfriskninger til de besøgende samt taler ved:
- Ulla Wewer, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
- Henrik Wegener, rektor for Københavns Universitet

Om Alicja Kwade

Alicja Kwade (f. 1979) er født i Polen og bor i dag i Berlin. Hun har igennem det seneste årti vundet global opmærksomhed og sikret sig en prominent plads på den internationale scene for samtidskunst. Hendes bemærkelsesværdige kometkarriere omfatter udstillinger på førende museer og gallerier. Heriblandt Londons Whitechapel Gallery, Berlins Hamburger Bahnhof og ved Venedig Biennalen. I Danmark har hun udstillet på blandt andet Louisiana og Charlottenborg.

Læs mere om Alicja Kwade og Pars Pro Toto
Læs portræt af Alicja Kwade i New York Times
                   

Om kunst i Mærsk Tårnet og Panum-bygningen

Bygningsstyrelsen har på baggrund af kunstcirkulæret om kunst i statslige byggerier afsat midler til kunst i forbindelse med opførelsen af Mærsk Tårnet til Københavns Universitet. Pars Pro Toto fra polske Alicja Kwade er sammen med videoværket ’Figures in Landscape’ af islandske Ragnar Kjartansson skabt specielt til Mærsk Tårnet. Begge værker er åbne for offentligheden. Det samme er en lang række andre kunstværker i og omkring Panum.

Læs mere om de nyeste kunstværker på Panum
Læs mere om Panums samlede kunstværker

Hver anden søndag er det muligt for besøgende at booke en guidet kunstrundvisning i Mærsk Tårnet og Panum. Prisen er 120 kr. for voksne og 90 kr. for studerende, pensionister og børn.

Kontakt:

Pressemedarbejder Anders Buch-Larsen
Tlf. (+45) 93509424
Mail: anders.bl@sund.ku.dk