06. juni 2019

Diabetes kan også ses i tarmen hos katte

Katte

Diversiteten i tarmbakterier er forringet i mennesker med diabetes, og nu har forskere fra Københavns Universitet i et nyt studie fundet ud af, at det samme gør sig gældende for katte. Forskerne håber, at man fremover kan bruge katte som model for at undersøge sygdommen nærmere.

Katten er det eneste dyr ud over mennesker og primater, der spontant udvikler type 2 diabetes. Derfor er det interessant for forskere at undersøge, hvordan diabetes udvikler sig i katte for at blive klogere på sygdommen generelt.

Nu er et tværfagligt hold af forskere fra Københavns Universitet kommet et skridt nærmere at forstå sygdommen ved at forske i den hos katte. I et nyt studie viser forskerne, at katte med diabetes har en anden sammensætning af tarmbakterier end raske katte.

”Vi kan se, at diversiteten af bakterierne i tarmen på kattene er forringet ved diabetes. Det er det samme, man har set i mennesker, og dermed ser sygdommen ud til at være mere ens på tværs af arter, end vi troede. Faktisk modbeviser vores resultater et andet, mindre studie,” siger Ida Nordang Kieler, der er ph.d.-studerende på Institut for Klinisk Veterinærmedicin.

Tværfaglighed løfterresultaterne
Forskerne har undersøgt 82 katte fra Danmark og Schweiz, og da der ikke var forskel mellem de to populationer, ser det ud til, at fundene virkelig relaterer til diabetes og ikke kattenes oprindelse eller livsstil. Samtidig har de fået tværfaglige input fra forskere med andre fokusområder.

”Det her studie var ikke blevet til noget uden det tværfaglige samarbejde, det er helt klart. Det har løftet vores resultater meget, at vi har kunnet sparre løbende og udvikle studiedesignet med eksperter i andre områder end vores eget,” siger professor Charlotte Reinhard Bjørnvad fra Institut for Klinisk Veterinærmedicin.

Forskerne har samarbejdet med topforskere fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og Statens Naturhistoriske Museum. Samarbejdet gav de veterinære eksperter værdifulde idéer om genetik på tværs af arter samt tarmbakterier og diabetes i mennesker.

Bakteriebibliotek for katten
Fremadrettet håber forskerne at kunne bruge studier som dette til bedre at forstå og behandle diabetes hos katte og måske samtidig komplementere vores viden om glukosemetabolisme og diabetes hos mennesker. Det er nemlig nemmere at kontrollere nogle usikkerheder i dyrestudier, forklarer Charlotte Reinhard Bjørnvad.

”Vores håb er, at flere vil samarbejde med os om at studere diabetes i katte, fordi det på nogle parametre er nemmere at kontrollere end studier på mennesker. Man kan kontrollere deres ernæring meget mere nøje, og på den måde kan vi fjerne nogle forstyrrende faktorer og med færre dyr få nogle mere stabile og holdbare resultater,” uddyber hun.

Derudover vil forskerne nu forsøge at etablere et samlet bibliotek over kattens tarmbakterier, en slags opslagsværk for alle der forsker i katte. Det findes for mennesket og hunden, men endnu ikke for katten. Til den opgave vil de blandt andet fortsætte samarbejdet med forskerne fra Statens Naturhistoriske Museum.

Læs hele hele studiet i Scientific Reports på Natures hjemmeside:

”Diabetic cats have decreased gut microbial diversity and a lack of butyrate producing bacteria”

Professor Charlotte Reinhard Bjørnvad
crb@sund.ku.dk