27. juni 2019

Nye bevillinger til forskning med markedspotentiale

Bevilling

To forskningsprojekter i henholdsvis syntetiske stoffer og appetitregulering bliver nu belønnet med Proof of Concept-bevillinger fra BioInnovation Institute (BII).

Hånd med plastikhandske, der drypper noget fra en pipette over i et glas
Tanken bag BII’s Proof of Concept bevilling er at støtte etableringen af biovidenskabelige forskningsprojekter med et markedspotentiale i et tidligt stadium. I alt 70 projekter har søgt om støtte, men kun otte projekter i alt – heraf to på SUND-  er kommet igennem nåleøjet. Hvert projekt er et 12-måneders projekt, og de otte projekter modtager mellem 695.000 - 1 million kroner.

På SUND er det lektor Rikke Heidemann Olsen, Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab, og professor Birgitte Holst, Biomedicinsk Institut, der modtager de eftertragtede bevillinger for deres forskning.

Samling af nye syntetiske stoffer

Rikke Heidemann Olsen har sammen med sit forskningsteam udviklet en samling af helt nye syntetiske stoffer. Det viser sig, at stofferne har en overraskende god effekt på alvorlige bakterier som fx Methicillin resistente Staphylococcus aureus (MRSA bakterien).

”Med POC bevillingen har vi mulighed for at afprøve effekten af vores mest lovende stof i forskellige eksperimentelle dyremodeller. At vi kan dokumentere stoffet in vivo, det vil sige i de levende dyr, har uvurderlig betydning for fremdrift af stoffet som et fremtidig lægemiddel. Det kan bruges til at behandle livstruende bakterielle infektioner, hvor traditionelle antibiotika ikke længere er effektive”, siger Rikke Heidemann Olsen, hvis projekt har titlen ”Promising novel antimicrobial compounds – in vivo assessment”.

Nye muligheder for at dæmpe appetitten

Birgitte Holst er professor MSO i farmakologi med et molekylær metabolisk fokus og forsker i overvægt og diabetes. Birgitte Holsts primære forskning består blandt andet i at undersøge, hvordan lægemidler påvirker kroppens tendenser til overspisning. Ud over sin ansættelse på BMI er Birgitte Holst tilknyttet Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Hendes projekt har titlen “Anti-obesity effect of combination therapy acting on different neuronal populations that allows for synergistic action on appetite regulation”.

“Hos langt de fleste overvægtige og svært overvægtige er kerneårsagen til deres overvægt, at de spiser for meget. Men hvorfor de spiser for meget, mangler vi stadig viden om. Når vi forsøger at dæmpe appetitten, forsøger vi at ramme signaleringsveje i hjernen, men vi ved, at det ikke er nok kun at ramme én vej. Med det nyt peptid, som vi i projektet vil undersøge, har vi måske mulighed for at ramme  helt nye områder af hjernen og dermed skabe nye muligheder for at dæmpe appetitten,” siger Birgitte Holst.

Søg inden 15. august

Proof of Concept bevillingerne understøtter forskning, der har et klart kommercielt fokus i forhold til at omsætte nye opdagelser til løsninger, der kan få en positiv betydning for sundhed og samfund. Forskningen skal ligge inden for områderne biomedicin, medtech og bioteknologi.

Hvis din forskning har kommercielt potentiale, og du tænker, at det kunne være relevant at ansøge om en Proof of Concept bevilling, søger BioInnovation Institute lige nu ansøgninger fra medtech-, biotek- og pharmaprojekter. Ansøg inden 15. august. Læs mere her.