21. juni 2019

Topforskere inden for fysisk aktivitet og sundhedsdata hædres med fornem pris

KFJ-pris

Michael Kjær og Søren Brunak fra Københavns Universitet er dette års modtagere af den prestigefulde KFJ-pris. De belønnes for deres fremragende forskning inden for fysisk aktivitet og sundhedsdata. Med priserne følger 1,5 millioner kroner til hver professor.

Portrætfotos af Michael Kjær og Søren Brunak
Michael Kjær til venstre, Søren Brunak til højre.

Søren Brunak, professor og forskningsleder på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, og Michael Kjær, overlæge på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin, bliver i år belønnet og anerkendt med en fornem pris fra Kirsten og Freddy Johansens Fond for deres enestående forskningsresultater gennem årene.

Den årlige KFJ-pris bliver blandt andet uddelt til forskning inden for lægevidenskaben, og tidligere modtagere har beskæftiget sig med alt fra hjertekarsygdomme til epigenetik. Michael Kjær modtager den kliniske pris, mens Søren Brunak modtager den prækliniske pris. Med begge priser følger der 1,5 millioner kroner.

Begge professorer er i løbet af deres karrierer blevet internationalt anerkendte inden for deres forskningsområder. De har begge drevet store og betydningsfulde forskningsprojekter og har spillet en kæmpe rolle for forskningen på deres områder, hvilket kun understøttes af det imponerende antal videnskabelige artikler og citationer, de hver især har bag sig.

Bindevævet er vigtigt for skader
Michael Kjær har altid været interesseret i fysisk aktivitet og fysiologi. I sin forskning har han blandt andet arbejdet med sund aldring, hormoner og stofskifte, men særligt arbejdet med idrætsskader har i de senere år spillet en stor rolle i hans forskningskarriere.

”Jeg har været meget optaget af at kigge på, hvad der sker i kroppens bindevæv ved overbelastningsskader. Hvad sker der for eksempel inde i vævet på en almindelig løbetur sammenlignet med, når du træner for meget og udvikler skader? Vi ved det faktisk ikke helt endnu, men vi er på vej,” siger Michael Kjær.

Man har i forskningsverdenen længe troet, at bindevævet ikke havde en specielt dynamisk funktion i kroppen. Men i løbet af de sidste 20 år har Michael Kjær været en uundværlig ressource i at fastslå, at bindevævet ikke bare ligger dødt hen, men tværtimod spiller en vigtig rolle for fysisk aktivitet og idrætsskader.

”Vi har altid sagt til folk med skader, at de skal tage den med ro, men det er ikke altid det bedste råd. Det arbejde, vi har lavet i forskningen af bindevæv, har givet os ny viden om fysisk belastning, som ikke var der før. Nu ved vi bedre, hvordan vi faktisk skal vejlede patienter. Måske skal en patient lave færre hop, men mere styrketræning. For den helt almindelige motionist kommer det her arbejde til at betyde, at man kan få meget mere konkret hjælp og vejledning til sine skader,” siger Michael Kjær.

En anerkendelse for hele området
Som klinisk professor på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital er Michael Kjær med til at lede verdens højest rangerede institut på det idrætsmedicinske område, ifølge Shangai Rankings ”Global Ranking of Sport Science Schools and Departments”. Hans forskningsresultater har dermed ikke kun haft imponerende betydning for Bispebjerg Hospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, men for idrætsvidenskaben i hele verden.

”Jeg har været meget heldig at komme til at arbejde med noget, jeg er enormt interesseret i. Det er en enorm anerkendelse at modtage denne her pris, både personligt, men især på områdets vegne. Det er traditionelt set et stort og vigtigt forskningsområde for Danmark og også for Københavns Universitet, som jo egentlig har skabt en stor del af samspillet mellem SCIENCE og SUND. Så det er selvfølgelig en stor glæde for mig at få prisen,” siger Michael Kjær.


Data får betydning for patienten
Søren Brunaks karriere har berørt mange forskellige forskningsområder, som både har lagt grundlaget for resten af hans excellente forskning samt hele den internationale forskning på området. Oprindeligt var fokus på machine-learning, kunstig intelligens og biologisk sekvensanalyse, inden interessen for alvor faldt på systembiologi og big data.

”Det var helt klart et vendepunkt i min karriere, da vi for syv år siden begyndte at arbejde med sundhedsdata fra hele befolkningen. Tit har man førhen brugt de danske sundhedsdata til at kigge på én sygdom ad gangen. Vi er interesserede i at forstå hvordan alle sygdomme påvirker hinanden og hænger sammen i et livslangt perspektiv. Når vi ser på hele befolkningen kan vi bedre systematisere de her data og genkende mønstre, når det kommer til udviklingen af sygdomme, og bagefter  helt konkret bruge dem til gavn for den enkelte patient,” siger Søren Brunak.

Blandt andet har Søren Brunak i samarbejde med kolleger fra Rigshospitalet brugt 20 års sundhedsdata fra den enkelte til at udvikle en algoritme, som præcist kan vurdere en intensivpatients chance for at overleve. Og det er ikke kun på hospitalerne, at brugen af data og genomsekventering kommer til at gøre gavn for patienterne:

”Hvis de her data skal have noget betydning for patienten, så skal informationerne jo også komme op på skærmen hos den, der sidder med receptblokken. Hvis en travl læge skal kunne tage højde for en patients genvarianter og deres indflydelse på alvorlige bivirkninger, skal kompliceret information koges ned, så lægen hurtigt kan tage stilling til det. Det skal være så nemt som muligt, men uden at gå på kompromis med præcisionen,” siger Søren Brunak.

Sundhedsdata vokser som forskningsområde
Som en af grundlæggerne og som forskningsleder for Center for Protein Research, støttet af Novo Nordisk Fonden, på Københavns Universitet, har Søren Brunak været en vigtig grundsten for centrets banebrydende forskning i de grundlæggende biologiske processer bag sundhed og sygdom. Med mere end 50.000 citationer og over 300 videnskabelige artikler har Brunaks egen forskning været en vigtig kilde i det stadigt voksende forskningsområde, som er big data.

”Det er jo en stor ting at blive anerkendt på den måde. Og det er måske en endnu større ære for mig, fordi jeg har bevæget mig ind i et nyt felt. Det er måske nemmere i ens karriere at blive ved med  at lave det samme, men jeg har vovet mig ud i noget nyt. Det var ikke bare ’more of the same’. Sundhedsdata har fået en strategisk betydning, som der ikke blev  snakket så meget om for ti år siden, men det bliver der nu. Det er stort at være med til,” siger Søren Brunak.

KFJ-priserne overrækkes fredag den 21. juni i Københavns Universitets festsal på Vor Frue Plads fra klokken 12 til 15.

Kontakt:
Klinisk professor og overlæge Michael Kjær
michaelkjaer@sund.ku.dk
+45 38635055

Professor og forskningsleder Søren Brunak
soren.brunak@cpr.ku.dk
+45 20672477

Kommunikationsmedarbejder Mathilde Sofia Egede Andersen
mathilde.andersen@sund.ku.dk
+45 23649425