24. september 2019

Nobelprismodtager og mikroskop-pionér kommer til Københavns Universitet

Arrangement

Fysikeren og nobelprismodtageren Stefan W. Hell gæster tirsdag d. 24. september Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Han holder både en underholdende og indsigtsfuld forelæsning i Jerne Auditoriet om sin banebrydende mikroskop-teknologi, og en eksklusiv spørge-session kun for studerende.

Stefan Hell

Tirsdag den 24. september kan du møde nobelprismodtager Stefan W. Hell, når han giver et medrivende indblik i den revolutionerende udvikling inden for højtavanceret lysmikroskopi.

I 2014 modtog han sammen med to andre forskere Nobelprisen i kemi for at stå bag teknikken flourescensmikroskopi, der kan vise cellers og molekylers sammensætning i højere opløsning, end videnskaben tidligere troede muligt.

Det teknologiske gennembrud har allerede fået markant betydning for moderne sundheds- og nanovidenskab og Stefan Hell sætter gennem forelæsningen fokus på, hvordan teknologien kommer til at forme forskningen i fremtiden.

Stefan W. Hell er til daglig direktør for Max Planck Institute for Biophysical Chemistry.

Læs mere om Stefan W. Hell og se en video om hans forskning her.

Løste 100 år gammel gåde
Stefan W. Hells arbejde med at forbedre mikroskoper er revolutionerende, fordi det bryder med et centralt fysisk princip: at bølgelængden på lys begrænser, hvor høj opløsning et mikroskop kan fremvise. Helt tilbage i 1873 udregnede forskeren Ernst Abbe, at optiske mikroskoper ikke kunne kommer under 200 nanometer på grund af den begrænsning.

Og der skulle altså gå mere end 100 år, før nogen fandt ud af, at man med moderne teknologi kunne bryde denne barriere. Op gennem 1990’erne viste Stefan Hell og hans forskerkolleger, at man kunne opnå langt højere opløsning på mikroskoper, hvis man benyttede sig af teknikken flourescensmikroskopi.

Kort fortalt udnytter teknikken fluorescerende lys i stedet for reflekteret lys, hvor lysets bølgelængde altså sætter begrænsninger. I stedet for en opløsning på 200 nanometer, kan man komme helt ned på et par nanometer.

Åbnede døren til nano-verdenen
På den måde kan man sige, at Stefan W. Hell og hans kolleger har åbnet den samlede videnskabs øjne for en nano-verden, der indtil da havde været utilgængelig. Pludselig blev det muligt at observere vigtige biologiske processer i realtid: Hvordan nervecellers signaler fungerer i hjernen, hvordan DNA’ets opskrift bliver omsat til proteiner, og hvordan bakterier angriber i kroppen.

I dag bruges teknikken over hele verden til forskning på nano-niveau, og derfor har den været helt essentiel i at bringe videnskaben og forskningen i livets allermindste bestanddele fremad.

”Vi er meget stolte over at kunne sige velkommen til en nobelprismodtager som Stefan W. Hell her på Københavns Universitet. Mikroskopi udgør en central del af meget af den sundhedsvidenskabelige grundforskning her på fakultetet. Derfor er jeg sikker på, at vi kan blive både fascinerede og inspirerede af at høre om hans revolutionerende, videnskabelige landvindinger og bud på, hvad fremtiden bringer inden for dette vigtige felt af moderne forskningsteknologi,” siger Dekan Ulla Wewer.

Stefan W. Hell giver en forelæsning i Jerne Auditoriet tirsdag d. 24. september kl. 15.00- 16.00. Alle er velkomne.

Han holder desuden spørgesession for studerende i Nielsine Auditoriet kl. 16.30 – 18.00.

Adresse:
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet