23. september 2019

Professor Søren Brunak modtager Fernströmprisen

Pris

Professor Søren Brunak fra Københavns Universitet modtager den internationalt anerkendte ’Stora Nordiska Pris’ på 1 svenske million kroner fra Eric K. Fernströms stiftelse. Prisen er blandt de største skandinaviske forskningspriser inden for sundhedsvidenskabelig forskning. Brunak modtager prisen for sit skelsættende pionérarbejde, der kombinerer Big Data, matematisk analyse og biomedicinsk forskning.

Årets Fernströmpris er i dag blevet tildelt professor Søren Brunak fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Prisen er en anerkendelse af Søren Brunaks udvikling af statistiske metoder, algoritmer og maskinlæring, der kan analysere store mængder af biomedicinsk data, herunder sundhedsdata fra patienter, og omsætte det til nye forståelser af sygdomsmekanismer i kroppen.

Søren Brunaks arbejde har gjort det muligt at studere millioner af menneskers sundhedsudvikling og kortlægge, hvordan forskellige sygdomme påvirker hinanden. Forskningen bygger enorme datasæt og beregninger i supercomputeren Computerome.

”Det giver et stort smil på læberne at modtage en hæder som denne. Det er fremsynet, at stiftelsen anerkender dette forholdsvis nye felt inden for sundhedsvidenskaben. Det motiverer i den grad til at styrke indsatsen arbejdet med bioinformatik, sundhedsdata og personlig medicin”, siger professor Søren Brunak.

Stora Nordiska Pris bliver uddelt 6. november ved en ceremoni i forbindelse med Forskningens Dag i den svenske by Lund. Forskningens Dag bliver arrangeret af det medicinske fakultet ved Lunds Universitet, Region Skåne og Eric K. Fernströms Stiftelse. Den Stora Nordiska Pris er blevet uddelt hvert år til en nordisk forsker siden 1979.

Tidligere har blandt andet professor Jiri Lukas, professor Jens Juul Holst og professor Maiken Nedergaard fra Københavns Universitet modtaget prisen.

Læs hele artiklen fra Lunds Universitet her (på svensk): https://www.lunduniversity.lu.se/article/prestigious-prize-goes-to-pioneer-of-bioinformatics

Søren Brunak, professor
Mobil: +45 20 67 24 77