25. oktober 2019

Kroppens to fedttyper taler vidt forskellige sprog

Fedt

De fleste voksne mennesker har to typer fedt i kroppen: Brunt og hvidt fedt. Nu har forskere fra Københavns Universitet i et nyt studie fundet frem til, at de to fedttyper udskiller meget forskellige grupper af proteiner og dermed kan siges at kommunikere på helt forskellige sprog til resten af kroppen.

De fleste forestiller sig, at fedt på kroppen er en og samme ting. Men faktisk har de fleste voksne mennesker to slags fedt på kroppen: Brunt og hvidt fedt. Det hvide fedt sidder alle de steder, man traditionelt forbinder med fedt: På maven, omkring hofterne, på lårene og listen fortsætter. Hvidt fedt lagrer energi til magre tider, producerer hormoner og modtager signalstoffer som adrenalin og insulin.

Brunt fedt er helt anderledes. Det sidder tæt på nervesystemet, langs rygraden, i halsregionen og omkring nyrerne. Det spiller en anden rolle i kroppen, da det forbrænder energi til at producere varme. Spædbørn har mere brunt fedt end voksne, og det er vigtigt for dem for at holde varmen.

I tidens løb er der blevet forsket meget i hvidt fedt og sammenhængen til sundhed og sygdom. Men i stigende grad får forskerne øjnene op for brunt fedt og alle de gavnlige effekter, det kan have. Eksempelvis kan det være en fordel at have mange brune fedtceller, hvis man gerne vil forbrænde meget energi.

Første kortlægning af de udskilte proteiner
Nu har forskere på Københavns Universitet lavet en komplet kortlægning af alle de proteiner, som bliver udskilt fra voksne menneskers hvide og brune fedtceller. På den måde har de fundet ud af, hvor forskelligt de to fedttyper kommunikerer med resten af kroppen.

”Det er første gang, at nogen har undersøgt humant brunt fedt ned i denne detaljegrad. Vi har kortlagt alle proteinerne, som bliver udskilt fra fedtcellerne og dermed bliver brugt til at kommunikere med andre celler. Og der er store forskelle. Lidt populært sagt kan man sige, at de to typer fedt taler helt forskellige sprog,” siger Camilla Schéele, lektor på the Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Selve kortlægningen af proteinerne blev lavet med den højtavancerede teknologi, man kalder et massespektrometer. Denne del af forskningen var et samarbejde med Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, ligesom den øvrige forskning blev til i tværfagligt samarbejde internt i Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og med forskere fra Rigshospitalet og Novo Nordisk A/S og forskere fra University of Toronto.

Nøgleprotein til modning af brunt fedt
Forskerne fandt frem til, at mere end 100 proteiner, der bliver udskilt fra brune fedtceller, ikke bliver udskilt fra hvidt fedt. Proteinernes overordnede kategorier giver forskerne en idé om, hvor forskellige de to fedttyper er. Eksempelvis regulerer det brune fedt bedre det cellulære immunsystem, mens det hvide fedt udskiller proteiner, der tillader stor plasticitet.

”Et af de store mysterier omkring brunt fedt er, at vi ikke er helt sikre på, hvordan det bliver dannet. Men her fandt vi også et vigtigt svar. Et af de proteiner, som brunt fedt udskiller, spiller nemlig en nøglerolle for udviklingen og modningen af nye brune fedtceller til at kunne forbrænde energi og producere varme,” siger Camilla Schéele.

Nu vil forskerne forsøge at nærstudere proteinerne, og hvordan de mere præcist kommunikerer til resten af kroppen, særligt hvilke signaler der bliver sendt til hjernen.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism og blev støttet af Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk A/S.

Læs hele studiet: "Proteomics-based comparative mapping of the secretomes of human brown and white adipocytes reveals EPDR1 as a novel batokine"

Lektor Camilla Charlotte Schéele
cs@sund.ku.dk