19. november 2019

Ny opstartsvirksomhed skal finjustere genredigeringsværktøj til diagnostik og behandling

TwelveBIO

En spinout-virksomhed fra Københavns Universitet kaldet TwelveBIO stiler mod at forbedre CRISPR-teknologien inden for diagnostik og behandling. Opstartvirksomheden bygger på en bevilling fra Novo Seeds og BioInnovation Institute (BII).


Genredigeringsteknologien CRISPR besidder et stort potentiale til at skabe biomedicinske gennembrud i fremtiden. Med CRISPR kan forskere lokalisere og redigere bestemte dele af DNA-sekvenser i en celle og dermed forhindre udvikling af en lang række sygdomme. 

Lektor Stefano Stella og Professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk Foundation Centre for Protein Research ved Københavns Universitet er foregangsmænd i forbindelse med finjusteringen af CRISPR-Cas12a redigeringsværktøjerne, de såkaldte ”gensakse”.

Ny bevillinger fra Novo Seeds og BioInnovation Institute har nu gjort det muligt at starte spinout-virksomheden TwelveBIO. Novo Seeds har tildelt forskerne en ”pre-seed”-bevilling på kr. 3,5 mio. til projektet ”Cas12a-varianter til diagnosticering og behandling af sygdomme”. Derudover har BII tildelt en Business Accelerator Academy-bevilling på 250.00 kr. til projektet.

Opsigtsvækkende forskning bag forretningsidéen
TwelveBIO er opkaldt efter Cas12a-enzymet, der kan bruges som genredigeringsværktøj, og som også har et stort potentiale i forbindelse med identifikation af biomarkører, såsom patogener og kræftmutationer i kliniske patientprøver.

Ideen til opstartvirksomheden kommer fra tidligere studier offentliggjort i Cell and Nature. I forbindelse med forskningen foretog Stefano Stella og medforfattere fra Guillermo Montoyas laboratorium en detaljeret kortlægning af strukturelle træk ved Cas12a for at forklare, hvordan dette enzym genkender og spalter DNA.

”Cas12a anses af forskergruppen for at være den næste generations redigeringsværktøj takket være dets øgede specificitet sammenlignet med Cas9-proteinet, som var det første CRISPR-enzym, der blev opdaget i 2012,” siger Stefano Stella. ”Cas12a blev opdaget i 2015 og blev hurtigt anerkendt som et meget præcist redigeringsværktøj. I slutningen af 2018 opdagede man en ny aktivitet i enzymet, hvilket banede vejen for nye spændende anvendelsesmuligheder for denne teknologi, såsom identifikation af biomarkører til diagnostiske formål,” forklarer han.

Forretningsudvikling på BioInnovation Institute
TwelveBIO bliver placeret i CPR og vil ved hjælp af ”pre-seed”-bevillingen fra Novo Seeds beskæftige fire forskere i 12 måneder. Sideløbende vil der ske forretningsudvikling af opstartfirmaet på BII, som ligger i nærheden, i Copenhagen Bio Science Park (COBIS). ”Vi er virkelig begejstrede for denne mulighed for at afprøve vores ideer og taknemmelige for støtten fra Novo Seeds og BII til at udvikle Ca12a-teknologien og en forretningsstrategi for TwelveBIO,” siger Stefano Stella. 

Læs mere om TwelveBIO på www.twelve.bio 

Læs mere om BioInnovation Institute.

Læs mere om Montoya group ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.   

Kontakt:

Professor Guillermo Montoya

T: +45 51 32 45 81

E: guillermo.montoya@cpr.ku.dk

Lektor Stefano Stella

T: +45 35 33 31 88

E: stefano.stella@cpr.ku.dk