5. december 2019

Kronprinsessen uddelte hjertelegat til SUND-forsker

Hjerteforskning

Tre hjerteforskere modtog i sidste uge legater fra Hjerteforeningen og Børnehjertefonden. En af modtagerne kommer fra Københavns Universitet.

Professor Lars Allan Larsen (midt) modtager sammen med postdoc Canan Doganli-Kibsgaard (højre) fra sin forskningsgruppe hjertelegatet fra Kronprinsesse Mary (venstre). Foto: Hjerteforeningen

Professor Lars Allan Larsen fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtog torsdag 416.000 kroner fra Børnehjertefonden som støtte til sin hjerteforskning. På scenen var også postdoc Canan Doganli-Kibsgaard.

Det skete med lovord, håndtryk og blomsterbuket fra Hjerteforeningens og Børnehjertefondens protektor, Kronprinsesse Mary, ved en ceremoni i Palmehaven på Hotel d’Angleterre i København.

”Med forskning rykker vi grænser. Vi redder liv og øger livskvalitet,” sagde Kronprinsessen under legatuddelingen.

Her udtrykte hun sin agtelse og taknemmelighed for det engagement, som forskere som Lars Allan Larsen lægger for dagen. Ligesom hun særligt fremhævede det fascinerende i, hvordan noget så særpræget som zebrafisk kan gøre os klogere på menneskers hjerteproblemer.

Forsker i medfødte hjertefejl

Lars Allan Larsens forskning bygger netop på studier af zebrafisk, der er en anerkendt videnskabelig model til at studere hjertets udvikling.

Med sit forskningsprojekt ”Koordinering af TGF-betasignalering under udvikling og misdannelse af hjertet” vil professoren ved hjælp af fiskene udvide lægernes viden om medfødte hjertefejl.

Det skal ske ved at undersøge forstyrrelser i de komplekse mekanismer, der styrer hjertets udvikling, og som også hos mennesker er relevant. Næsten en ud af hundrede nyfødte kommer nemlig til verden med fejl i hjertet.

”Tusind tak til Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen, til alle medarbejdere i Hjerteforeningen og Børnehjertefonden. Og så en stor tak til alle de frivillige, som lægger et stort arbejde i at skaffe penge til hjertesagen og til vores forskning,” sagde Lars Allan Larsen fra scenen, hvor han modtog legatet sammen med postdoc Canan Doganli-Kibsgaard fra sin forskningsgruppe.

Fra venstre: Adm. direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft, professor Lars Allan Larsen, postdoc Canan Doganli-Kibsgaard, bestyrelsesformand for Hjerteforeningen Christian Hassager.
Fra venstre: Adm. direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft, professor Lars Allan Larsen, postdoc Canan Doganli-Kibsgaard, bestyrelsesformand for Hjerteforeningen Christian Hassager. Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen

Aftenens to øvrige legatmodtagere kommer fra henholdsvis Frederiksberg Hospital og Herlev Hospital. De modtog hver især 451.000 kroner og 901.000 kroner til deres hjerteprojekter.

Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har i år 2019 doneret i alt 23 millioner kroner til dansk hjerteforskning.

Læs mere og se videoklip fra aftenen på Hjerteforeningens hjemmeside.

Pressemedarbejder Anders Buch-Larsen
(+45) 93509424