13. december 2019

Lundbeckfonden støtter dristige videnskabelige ideer

Lundbeckfonden

Ni særligt dristige og innovative forskningsprojekter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet får cirka to millioner fra Lundbeckfondens nye, eksperimenterende forskningspulje.

Pipette og petriskål med rød væske

Lundbeckfonden har i år åbnet for et helt ny forskningspulje med fokus på eksperimenterende forskning, LF Experiments. Ud af 293 ansøgere, er 31 projekter blevet udvalgt – heraf ni fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

LF Experiments er sat i verden for at støtte dristige, banebrydende ideer, som har potentiale til at ”ændre måden, vi ser verden på”. Der er tale om såkaldte højrisikoprojekter – projekter, hvor Lundbeckfonden bevidst satser på særligt ’krøllede hjerner’ i håb om at fremme usædvanligt innovative/nyskabende og originale løsninger.

”Men sådan må det nødvendigvis være, når man som tilfældet er med LF Experiments forsøger at fremme løsninger, som går helt nye veje. Og den risiko tager vi gerne i et forsøg på at stimulere nogle af de mange spændende ’vilde’ tanker, som ligger ude i det danske forskermiljø”, siger Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden.

Følgende projekter støttes af LF Experiments:

Yvonne Adams, adjunkt, Center for Medicinsk Parasitologi
1.997.000 kr. til at søge at udvikle en metode hvor proteiner fra humane malariaparasitter bruges til at transportere medicin ind i hjernen.

Anders Asbørn Jensen, lektor, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi
1.991.000 kr. til at undersøge en receptor der findes i hjernen. Bedre forståelse af denne type receptor kan på langt sigt give grundlag for bedre behandling mod Parkinsons sygdom – med færre bivirkninger end de præparater, som anvendes i dag.

Anders Østergaard Madsen, lektor, Institut for Farmaci
2.000.000 kr. til at prøve at udvikle et system, som baseret på kunstig intelligens skal gøre røntgen-krystallografi mere præcis ved at genkende særlige mønstre, som det menneskelige øje ikke kan identificere.

Kenneth Lindegaard Madsen, lektor, Institut for Neurovidenskab og Farmakologi
1.995.000 kr. til studier af hvordan transmembrane proteiners lokalisering i cellerne afhænger af cellemembranernes form.

Steffen Nørgaard, postdoc, BRIC
1.983.000 kr. til at studere hvordan epigenetiske ændringer kan nedarves fra en generation til en anden, og hvordan disse ændringer kan påvirke udviklingen af nervesystemet. Denne information kan medvirke til en bedre forståelse for, hvordan visse hjernesygdomme opstår.

Jannick Prentø, lektor, Institut for Immunologi og Mikrobiologi
1.990.000 kr. til at forske i en ny form for vaccine mod Hepatitis C virus (HCV). På verdensplan dræber HCV årligt 400.000 mennesker, skønner WHO.

Morten Scheibye-Knudsen, lektor, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin
2.000.000 kr. til at undersøge om stoffer, der fremmer reparation af DNA-skader, kan have effekt i behandlingen af Alzheimers sygdom.

Kaituo Wang, adjunkt, Biomedicinsk Institut
1.992.000 kr. til udvikling af nye metoder til at studere membranproteiner ved hjælp af kryo-elektronmikroskopi.

Kyoung Jae Wong, lektor, BRIC
1.999.000 kr. til udvikling af en ny metode til at studere hvordan nabo-celler interagerer. Det kan på længere sigt give en bedre forståelse for, hvordan organer udvikles.