13. december 2019

Nyt projekt skal udvikle nye stamcelleprodukter til kliniske forsøg med type 1-diabetes patienter

Stamceller

ISLET projektet, der er et samarbejde mellem førende europæiske forskere, løber over fem år og har fået 8 mio. euro i støtte fra EU. Projektet, der koordineres af professor Henrik Semb fra DanStem, sigter mod at udvikle stamcelleprodukter, der er klar til blive brugt i kliniske studier med type 1-diabetes patienter.

ISLET-projektet vil udvikle en produktionspipeline til stamcellebaserede produkter, der skal bruges til behandling af patienter med type 1-diabetes. Hos patienter med type 1-diabetes ødelægger immunsystemet betacellerne i de Langerhanske øer i bugspytkirtlen. Det betyder, at patienten skal have insulin hele livet igennem. Ved at bruge metoder, som tidligere er udviklet på DanStem, vil ISLET levere et produkt, der består af klynger af insulinproducerende betaceller, der stammer fra humane pluripotente stamceller og er klar til at blive brugt i kliniske fase 1-forsøg.

ISLET sigter også mod at forbedre produktet ved at skabe klynger af hormonproducerende celler, der ikke kun består af de insulinproducerende betaceller, men også andre hormonproducerende betaceller. På denne måde vil forskerne skabe et produkt, der mere ligner de Langerhanske øer i bugspytkirtlen.

Derudover vil ISLET-forskerne udvikle innovative løsninger, der retter sig mod en kendt udfordring inden for behandling med stamceller, nemlig hvordan man forudsiger den terapeutiske kapacitet af stamcelleprodukter.

Stærkt eksempel på tværfagligt samarbejde

Med forskningsenheder på Københavns Universitet og Helmholtz Diabetes Center i München er det europæiske team af førende eksperter omhyggeligt håndplukket med henblik på at sikre en glidende overgang fra laboratoriet til klinikken og få nye produkter på markedet.

”Jeg er meget stolt over, at førende forskere fra Københavns Universitet er med til at tage dette store skridt inden for diabetesforskning. ISLET-projektet, der koordineres af professor Henrik Semb, er et godt eksempel på et tværfagligt samarbejde mellem topforskere. Derudover viser det, hvordan langvarig dedikation til grundforskning kan have en transformativ virkning. Jeg håber, at fremtidens patienter vil få gavn af udviklingen af det kliniske stamcellebaserede transplantationsprogram,” siger Ulla Wewer, dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Projektet finansieres af Horizon 2020 EU Forsknings og Innovationsprogram, der tidligere har støttet den forskning, der skabte grundlag for ISLET.

”Vi er meget begejstrede og beærede over, at EU fortsætter med at støtte det vigtige arbejde med at fremme stamcelleterapi for diabetespatienter. Det meget talentfulde paneuropæiske ISLET-team understreger styrken i samarbejdet mellem institutionerne. Det er kun ved at arbejde åbent på denne måde, at vi kan indfri de løfte om globale sundhedsløsninger, som stamcelleteknologi giver”, siger professor Henrik Semb.

Type 1-diabetes er en global sundhedsudfordring. På verdensplan er mere end en million børn og unge ramt af sygdommen, og hvert år bliver der diagnosticeret omkring 129.000 nye tilfælde. Diabetes påvirker livskvaliteten og er en væsentlig årsag til blindhed, nyresvigt, hjerteanfald, slagtilfælde og amputation. Sygdommen udgør også en alvorlig økonomisk byrde for såvel sundhedsvæsen som sundspersonale.

Professor Henrik Semb, der vil lede undersøgelsen, udtaler følgende:

”Vi er meget begejstrede og beærede over, at EU fortsætter med at støtte det vigtige arbejde med at fremme stamcelleterapi for diabetespatienter. Det talentfulde paneuropæiske ISLET-team understreger styrken i samarbejdet mellem institutionerne. Det er kun ved at arbejde åbent på denne måde, at vi kan indfri det løfte om global sundhedsforbedring, som stamcelleteknologi giver os.”

Professor Dr. Sehnaz Karadeniz, IDF Europe formand, udtaler følgende om projektet:

”IDF Europe er meget begejstret over at deltage i ISLET, som efter vores mening potentielt kan bane vejen for en fremtidig kur mod type 1-diabetes. Finansieringen, der er afsat til dette projekt, vil have en enorm effekt på vores muligheder for at repræsentere de mennesker der lever med diabetes, og til at forbedre deres livskvalitet. Projektet vil inddrage alle relevante interessenter og dermed sikre, at viden deles så bredt og hurtigt som muligt og dermed får maksimal effekt.”

Kontakt

Professor Henrik Semb: E-mail:  semb@sund.ku.dk, henrik.semb@helmholtz-muenchen.de