3. december 2019

Professor Carsten Rahbek modtager pris for forskning i Jordens biodiversitet

Forskningspris

Dansk Magisterforenings årlige forskningspris inden for naturvidenskab og teknologi går i år til Carsten Rahbek, professor ved Globe Institute, Københavns Universitet. Med prisen følger 50.000 kroner.

Professor Carsten RahbekI 25 år har professor Carsten Rahbek, Globe Institute, Københavns Universitet, forsket i Jordens biodiversitet. Den forskning bliver nu belønnet med Dansk Magisterforenings forskningspris, hvor der følger 50.000 kroner med.

Han modtager prisen inden for området naturvidenskab og teknologi. Det er en stor anerkendelse, lyder det fra Carsten Rahbek, som kalder det ”et kollegialt skulderklap”.

I begrundelsen lyder det blandt andet, at Carsten Rahbek ”besidder en formidabel kombination af dyb videnskabelig indsigt i livets mangfoldighed, fremragende kommunikationsevner samt stort samfundsengagement.”

”Det betyder meget, at mine forskningsmeritter bliver anerkendt. Jeg arbejder med noget, som er blevet højaktuelt med biodiversitetskrisen og klimaforandringerne. Jeg synes derfor, at det er en forpligtelse, når vi får viden, der er relevant for så store og vigtige ting i samfundet, at vi bruger energi på at kommunikere og formidle det. Det er jeg glad for, også bliver anerkendt,” siger Carsten Rahbek, der leder Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, der er en del af Globe Institute.

Bjerge som rød tråd

Som forsker har Carsten Rahbek været drevet af nysgerrighed og at udfordre det, ”som vi tror, vi ved”. En rød tråd gennem hans forskerkarriere helt tilbage fra hans ph.d. frem til i dag har været arbejdet med bjerge og deres betydning for biodiversiteten.

Senest har Carsten Rahbek sammen med sine forskerkolleger i efteråret fået udgivet to artikler i det videnskabelige tidsskrift Science. Her kortlagde de blandt andet biodiversiteten i alle bjergegne af verden.

”Jeg arbejder i høj grad med, hvad der bestemmer liv på Jorden især med fokus på bjergene. Min ambition er at få afsløret naturens grundlove. Det tog vi et stort skridt til i efteråret med vores seneste publikationer.”

”En af de ting, som vi viser, er, at vi hænger fast i en forkert tro på, hvordan livet på Jorden er fordelt. Det vender op og ned på rigtig mange ting, også hvordan klimaforandringerne påvirker biodiversiteten på Jorden,” fortæller Carsten Rahbek.

Carsten Rahbek og hans kolleger viste blandt andet, at bjergområder har utrolig stor biologisk mangfoldighed og er levested for 85 procent af verdens padder, fugle og pattedyr.

Tidligere på året modtog han en bevilling fra Villum Fonden på 40 millioner kroner til at forske videre i netop dette område.

Dansk Magisterforenings forskningspriser bliver uddelt til forskere, der har bedrevet fremragende forskning. Det bliver desuden vægtet, at forskeren formidler sin forskning til den brede befolkning.

Fagforeningen uddeler hvert år to forskningspriser inden for henholdsvis naturvidenskab og teknologi samt samfundsvidenskab og humaniora.

De to priser vil blive uddelt ved en ceremoni i begyndelsen af det nye år. Læs her mere om priserne hos Dansk Magisterforening.

Professor Carsten Rahbek, (+45) 35321030, crahbek@bio.ku.dk

Pressekontakt Cecilie Krabbe, (+45) 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk