19. december 2019

Tre professorer modtager bevilling til at forske i hjernen

Bevillinger

Lundbeckfonden har uddelt bevillinger til tre professorer fra Københavns Universitet. De tre professorer har fokus på hjernen og skal blandt andet bruge bevillingerne til at forske videre i neuronale kredsløb, hjernetumorer og migræne.

Billede af de tre professorer.
Professor Ole Kiehn (tv), professor Andreas Kjær (mf) og professor Messoud Ashina (th).

De tre professorer fra Københavns Universitet Andreas Kjær, Messoud Ashina og Ole Kiehn har hver modtaget en bevilling fra Lundbeckfonden. Bevillingerne skal bruges til at forske i hjernen.

Professorerne er henholdsvis tilknyttet Biomedicinsk Institut og Rigshospitalet, Institut for Klinisk Medicin og Rigshospitalet Glostrup samt Institut for Neurovidenskab. De skal blandt andet bruge bevillingerne til at forske i neuronale kredsløb, der styrer bevægelser, hjernetumorer og migræne.

Lundbeckfonden vil gerne sætte hjernen højt på dagsordenen og har derfor uddelt bevillinger til i alt seks professor, som ifølge fonden er ”blandt de førende hjerneforskere i Danmark”.

Bevillingen er til dato fondens største samlede uddeling. Lundbeckfonden har samlet uddelt bevillinger på i alt 232 millioner kroner i deres professorprogram.

Neuronale kredsløb

Professor Ole Kiehn, Institut for Neurovidenskab, har modtaget en bevilling på 32 millioner kroner. Han skal forske i integrerede neuronale kredsløb i rygmarven, hjernestammen og hjernen, der styrer bevægelser. En bedre indsigt i, hvordan de kredsløb fungerer, kan have stor betydning for sygdomme, hvor man mister kontrol over ens bevægelser. For eksempel ved Parkinsons, ALS og rygmarvsskader.

”Motorik er et vigtigt forskningsområde, fordi bevægelser er hjernens eneste fysiske udtryk i verden og den måde, vi interagerer med vores omgivelser på i forskellige sammenhænge. For eksempel når vi er sultne, går rundt eller flygter fra en fare. De motoriske nervecellekredse er et spejl for selv de mest komplekse hjernefunktioner, ” siger professor Ole Kiehn og tilføjer:

”Det er en virkelig generøst stor bevilling, som vil betyde, at vi kan planlægge vores forskning i ro og mag langt ud i fremtiden og satse på det her forskningsområde.”

Hjernetumorer

Professor Andreas Kjær, Biomedicinsk Institut og Rigshospitalet, har modtaget en bevilling på 40 millioner kroner. I sin forskning har Andreas Kjær fokus på glioblastom, som er en kræftform i hjernen. Han vil blandt andet forske i en ny metode til, hvordan man bedre kan lokalisere kræftcellerne i hjernen og udvikle en ny og bedre type målsøgende strålebehandling.

”Denne bevilling, som vi er beæret og stolte over at have modtaget, kommer til at gøre hele forskellen. Med den er vi nu overbeviste om, at vi kan komme i mål med, at vores forskning kommer patienterne til gode og ikke forbliver eksperimentel,” siger professor Andreas Kjær og fortsætter:

”Vi vil udvikle nye metoder og behandlinger, som vi forventer kan føre til bedre prognose for patienterne. Vi forsker blandt andet i udvikling af optisk guidet kirurgi, hvor man gennem fluorescens får kræftvævet til at blive selvlysende og derved gør det lettere at få fjernet alt kræftvæv ved operation.”

Migræne

Professor Messoud Ashina, Institut for Klinisk Medicin og Rigshospitalet, har modtaget en bevilling på 40 millioner kroner til at forske i migræne. Han vil undersøge og finde nye behandlinger for migræne. Han skal blandt andet lave kliniske forsøg, hvor der bliver induceret migræne hos patienter for at kunne følge og forsøge at forstå de processer, som udløser et migræneanfald.

”Jeg er dybt taknemmelig og beæret over at have modtaget Lundbeckfondens bevilling, der i høj grad er resultatet af den indsats, som mine mange kollegaer på Dansk Hovedpinecenter har ydet igennem årene."

”Jeg glæder mig til at gå i gang med de mange spændende forskningsprojekter, hvor vi vil undersøge de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for migræne. Vi arbejder samtidig på at udvikle nye behandlingsprincipper med udgangspunkt i migræne-specifikke biologiske processer,” siger professor Messoud Ashina til Rigshospitalet.

Læs her mere om professorprogrammet og om årets modtagere.

Professor Andreas Kjær, +45 35327504, akjaer@sund.ku.dk

Professor Messoud Ashina, +45 38633054, messoud.ashina@regionh.dk