26. februar 2020

Professor i psykiatri modtager Novo Nordisk Prisen

Psykiatri

Novo Nordisk Prisen 2020 går til Merete Nordentoft, der er professor på Københavns Universitet, og Preben Bo Mortensen, professor på Aarhus Universitet. Prisen bliver givet for deres enestående forskningsresultater i krydsfeltet mellem psykiske lidelser og selvmord.

Professor Merete Nordentoft
Siden 1963 er Novo Nordisk Prisen årligt blevet uddelt for at hædre danske lægevidenskabelige forskere. I år går den til Preben Bo Mortensen samt Merete Nordentoft, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. Prisen består af Prisen er på 3 mio. kroner – 2,5 mio. kroner til forskning, og 500.000 kr. som en personlig hæderspris.

De to forskere har sammen og hver for sig forsket i psykiske lidelser og deres forbindelse til selvmord gennem mere end 20 år. Deres bemærkelsesværdige resultater har blandt andet vist en større sandsynlighed for selvmord i tilfælde af psykisk sygdom.

”Merete Nordentoft og Preben Bo Mortensen har haft en enorm indflydelse på psykiatriområdet, og deres forskning har været med til at forbedre den psykiske sundhed, såvel i Danmark som i resten af verden. De har leveret banebrydende bidrag inden for psykiatrisk epidemiologi og omkring ætiologien og de langsigtede kliniske udfald af psykose, såvel som deres forskning om selvmord. Deres fremragende forskningssamarbejde har skabt videnskabelig synergi og flyttet forståelsen for disse voldsomt ødelæggende lidelser et stort skridt fremad, og som sådan er de forbilleder for dansk lægevidenskab,” forklarer Jørgen Frøkiær, formand for Komite for Novo Nordisk Prisen.

Fra forskning til klinisk behandling
Merete Nordentoft har både beskæftiget sig med registerbaseret data for de forskellige dødelighedsrisici, som personer med psykisk sygdom har, og mere klinisk fokuseret forskning.

Hendes forskning har påvist, hvor vigtig tidlig identifikation af psykotiske episoder kan være. Hun har også lavet kliniske interventioner, der kan forbedre livet for mennesker med psykose og selvmordsadfærd. Noget er blevet bekræftet over tid og er i dag blevet en del af den kliniske behandling i psykiatrien.

”Jeg er meget beæret over at modtage Novo Nordisk Prisen. Jeg vil gerne takke mit team og mine samarbejdspartnere gennem årene. Uden dem ville jeg ikke modtage denne anerkendelse. Jeg er også glad for, at denne pris er blevet tildelt psykiatrien, fordi jeg tror, at mange ting på dette område kan forbedres, så vi kan opnå de samme høje behandlingsstandarder, som gælder for somatiske sygdomme, såsom kræft eller hjerte-kar-sygdomme,” siger Merete Nordentoft.

Læs mere om de to prismodtageres forskning hos Novo Nordisk Fonden.

Emner