Fire KU-projekter får støtte fra regeringen til corona-forskning
Regeringen har afsat 50 millioner kroner til at forske i coronavirus for hurtigt at skaffe ny viden og løsninger i kampen mod COVID-19. Fire forskningsprojekter fra Københavns Universitet er blevet udvalgt til modtage støtte fra regeringen.
Den danske regering besluttede i sidste uge at øremærke 50 millioner kroner til forskning i coronavirus, efter at smitten er kommet til Europa og lige nu spreder sig i det danske samfund.
Nu har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke udvalgt ni forskningsprojekter, der hver modtager mellem 970.000 og 13 millioner kroner. Københavns Universitet har forskere repræsenteret i fire af projekterne.
”Vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, og jeg er imponeret over engagementet i kampen mod coronavirus. Jeg har store forhåbninger om, at forskerne kan nå frem til resultater, der kan gavne behandlingen af patienter og bidrage til, at vi udnytter kapaciteten i sundhedsvæsenet på den bedst mulige måde,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse fra ministeriet.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har modtaget 31 ansøgninger fra forskningsprojekter, hvoraf de ni altså nu modtager støtte.
”Jeg håber, at projekterne hurtigt kan give os værdifulde forskningsresultater, som kan hjælpe os med at håndtere nogle af de udfordringer, vi står overfor med COVID-19. Epidemien kan sætte sundhedsvæsenet, medarbejderne og os alle i en ekstraordinær svær situation, så vi skal handle nu. Projekterne har store potentialer til eksempelvis at fremme en bedre behandling af patienterne og styrke sundhedsvæsenets evne til at håndtere det pres, som epidemien medfører på hospitalerne. Jeg ser frem til at følge forskernes arbejde,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.
Læs mere om de fire KU-projekter herunder:
Der er tale om et randomiseret studie af behandling af indlagte patienter med COVID-19. Projektet har internationalt scope og undersøger muligheden for behandling af indlagte patienter med COVID-19, hvor sygdommen har udviklet sig til alvorlig lungebetændelse. Projektet vil undersøge behandlingsmuligheder med blandt andet remdisivir, som er udviklet til behandling af andre virus. I forsøget vil man behandle allerede indlagte patienter med kendte antivirale produkter, og målet vil være, at COVID-19 patienter kan behandles hurtigt og ud fra en allerede sikker bivirkningsprofil.
Projektet undersøger forekomsten af relativt milde forløb med COVID-19 blandt børn og unge i alderen 0-17 år. Projektet vil kortlægge de kliniske og immunologiske værtsresponser hos gruppen og vil identificere forskellige niveauer af immunstimulerende - eller undertrykkende cytokiner, for derefter medicinsk at kunne målrette behandling til at lette sygdomsforløbet hos hårdt ramte patienter i alle aldre.
Projektet undersøger mulighed for behandling af COVID-19 med allerede kendte anti-virale præparater. I forsøget vil man behandle indlagte patienter med kendte antivirale forbindelser, der hæmmer replikation af COVID-19, og på den måde sikre at nuværende COVID-19 patienter kan behandles hurtigt og ud fra en allerede sikker bivirkningsprofil.
Projektet vil undersøge COVID-19s indvirken på gravide, fostre og nyfødte børn ved hjælp af indsamlede prøver, som kan afgøre mulig genetisk påvirkning af infektionen. Projektet kan give fundament for evidensbaseret rådgivning til gravide.
Tema: Coronavirus
Læs de seneste forskningsnyheder om Coronavirus og COVID-19.