Tankelyn: Ny podcast går i kødet på tidens største dilemmaer
I Københavns Universitets nye podcast møder de skarpeste hjerner verdens største udfordringer. Forskerne fra universitetets mange forskellige fagområder giver deres bud på, hvordan verdener skabes, går under og på forunderlig vis opstår på ny.
Podcasten Tankelyn griber fat i nogle af tidens største dilemmaer. Gennem 12 afsnit bliver lytterne sendt på en rejse fra Niels Bohrs gamle kontor til et sjældent møde med den originale EF-kontrakt i jagten på svar. Er der overhovedet en fremtid for os mennesker her på jorden? Hvordan bygger man et samfund? Kan kunstigt intelligente væsner være religiøse? Og hvad betyder det, at vi gennem hele livet ved, at vi skal dø på et tidspunkt?
I Tankelyn møder de bedste hjerner nogle af tidens største udfordringer.
- I Tankelyn møder de bedste hjerner nogle af tidens største udfordringer. Og så byder universitetets nye podcast på forskning fortalt i et format, der sætter problemet i centrum, og som både er underholdende og giver plads til fordybelse, siger rektor Henrik C. Wegener.
Når verdener går under
Det sker uafladeligt, at verden og verdener skabes og går under. Asteroidens udslettelse af dinosaurerne var ikke første gang, men femte gang at stort set hele verden gik under. Og det bliver nok heller ikke den sidste.
Men den fysiske verdens undergang er bare en af historierne i Tankelyn. Herudover fortæller en lang række forskere fra Københavns Universitet, hvad der sker, når andre og mere abstrakte verdener som vi kender dem går under.
Verden er bygget af viden. Jo mere vi finder ud af om verden, desto mere kompliceret bliver det samlede billede.
Når en dialekt eller et sprog uddør, fordi det ikke længere bliver talt, når nationer splittes, som vi bl.a. har set det ske i Mellemøsten og i Østeuropa, og når biodiversitetskrisen risikerer at udrydde arter fra jordens økosystem.
- Verden er bygget af viden. Jo mere vi finder ud af om verden, desto mere kompliceret bliver det samlede billede. Derfor skaber vi en fortælleramme, hvor vi sammen med forskerne først etablerer en verden som billede på deres forskningsfelt for derefter at bryde den ned igen og undersøge, hvad der så sker, siger Mikkel Andreas Beck og David Pepe Birch, der er journalister og tilrettelæggere på Tankelyn.
Første afsnit: Rotternes planet
Første afsnit af Tankelyn, som du kan lytte til her, starter med ikke bare jordens skabelse, men det heles skabelse – starten på altid og på alting.
Det handler om Big Bang og universets opståen. Og det handler om den klimakrise og biodiversitetskrise, vi står over for.
- Jeg tror, at jorden og dens organismer vil hygge sig gevaldigt uden os mennesker og glæde sig over at få den jord tilbage, som vi har taget fra dem, fortæller professor Katherine Richardson i første afsnit af Tankelyn.
For hvis ikke vi mennesker ændrer adfærd, er klimaet, og dermed menneskeheden måske på vej ud over afgrunden. Hvis jorden bliver 4-5 grader varmere kommer vi ikke længere til at være 7 mia. mennesker på jorden, fortæller Katherine Richardson. Vi risikerer derimod, at menneskenes og abernes planet ender som rotternes og billernes planet.
12 Tankelyn
Tankelyn udkommer med seks afsnit i foråret 2020 og seks afsnit i efteråret 2020. Ud over premiereafsnittet om jordens undergang og genopståen byder foråret bl.a. på afsnit om nationers undergang og genopståen, om sprogudvikling, om kroppens forfald og om lovsystemer. Og om hvordan man bygger samfund, der falder sammen, op igen?
De første 2 afsnit af Tankelyn udkommer tirsdag d. 10. marts. Læs mere om Tankelyn og finde de nyeste afsnit via linket her eller der, hvor du normalt henter dine podcast.

Sådan finder du Tankelyn
Fakta
Københavns Universitet udkommer med i alt 12 episoder af podcastserien Tankelyn i løbet af 2020, de to første udkommer den 10. marts. Tankelyn er produceret i samarbejde med journalisterne David Pepe Birch og Mikkel Andreas Beck. Du kan læse mere om Tankelyn og finde alle afsnit her: www.podcast.ku.dk.
Tankelyn
”Se tankelyn gik ud fra danske hjerner, og lyste for den hele vide jord."
Titlen på KU’s nye podcast stammer fra videnskabsmanden H.C. Ørsted. Ørsted skrev et ukendt vers til sin ven H. C. Andersens klassiker I Danmark er jeg født – et vers, der aldrig kom med i den officielle udgave af sangen. Ifølge Ørsted svigtede H.C. Andersen videnskaben ved i sin lovsang at udelade de mange opdagelser og opfindelser, vi i Danmark kan være stolte af.
Fra Ordbog over det danske sprog:
Tankelyn: tanke, der dukker pludseligt op og klart belyser et problem, kaster lys over noget ukendt eller uklart.