10. marts 2020

Topforsker modtager Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris

Pris

Professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet har sat et stort præg på international forskning inden for tre forskellige videnskabelige områder. Han modtager nu Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2020.

Ole Borbye Pedersen

For sit enorme engagement og originale bidrag til dansk og international forskning bliver professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research tildelt Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2020.

Det skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Prisen er på 600.000 kr. og uddeles årligt til en aktiv nordisk videnskabsmand, der har ydet en fremtrædende indsats inden for diabetesforskning eller -behandling.

Patienter i fokus

Gennem sin karriere har Oluf Borbye Pedersen sat et stort aftryk på hele tre forskningsfelter.

Først opdagede han ny viden om type 2-diabetes, som dannede grundlaget for nye globale retningslinjer for behandling. Dernæst hjalp han med at bane vejen for store genotype- og sekventeringsundersøgelser, som har identificeret et væld af genetiske varianter, der disponerer for at udvikle kardiometabolske sygdomme. I de seneste 15 år har hans forskning fokuseret på at forstå, hvordan tarmsystemets mikrobiom påvirker sundhed.

Netop denne lange og udmærkede forskningskarriere inden for diabetes samt Oluf Borbye Pedersens fokus på patienterne har lagt fundamentet for, at professoren nu modtager prisen. Det fortæller formanden for priskomiteen Anna Krook, der er professor ved Institut for Fysiologi og Farmakologi ved Karolinska Instituttet.

”Oluf Borbye Pedersen har været en pioner, når det gælder brugen af store kohorter til at forstå genetikken bag type 2-diabetes,” siger hun og tilføjer:

”Oluf har også udforsket, hvordan mikrobiotaen påvirker metabolismen og glukosekontrollen. Hans forskning har gennemgående taget udgangspunkt i patienterne, og det translationelle perspektiv har derfor altid været højt.”

Taknemmelig modtager

Oluf Borbye Pedersen fortæller, at han er meget taknemmelig over at modtage prisen, og at æren ikke er hans alene.

”Det fylder mig med taknemmelighed og glæde at modtage Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris. Jeg har forskningsmæssigt været heldig at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt med hårdtarbejdende og begejstrede medarbejdere, og så har vi som team undgået at lægge forhindringer i vejen for intuitionen, der er så vigtig en del af det at få originale ideer inden for forskningen,” siger Oluf Borbye Pedersen.

I forbindelse med modtagelsen af prisen vil Oluf Borbye Pedersen holde en forelæsning ved årsmødet for Scandinavian Society for the Study of Diabetes (SSSD) d. 17 april i Trondheim.

Forelæsningen går under titlen ”The Human Intestinal Bacteriome Impacts Host Metabolism” og handler om de seneste 10 år banebrydende forskning i koblingen mellem tarmbakteriesammensætningen og værtens helbred.

Læs hele pressemeddelelsen på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.

Oluf Borbye Pedersen, Professor
(+45) 2938 2526