22. april 2020

Fedme er en kritisk risikofaktor i forbindelse med type 2-diabetes, uanset genetik

Diabetes

Fedme medfører mindst seks gange større risiko for at udvikle type 2-diabetes, uanset genetisk disponering for sygdommen. Det er konklusionen på forskning fra Københavns Universitet.

Badevægt

240.000 mennesker i Danmark har type 2-diabetes (T2D). Sygdommen koster det danske samfund omkring DKK 87 millioner hver eneste dag. Nu har forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, påvist, at fedme øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes, uafhængigt af genetisk disponering.

"Resultaterne tyder på, at forebyggelse af type 2-diabetes ved hjælp af vægtkontrol og sund livsstil er kritisk på tværs af alle genetiske risikogrupper. Desuden fandt vi, at fedme er dominerende i forhold til risikoen for at få type 2-diabetes sammenlignet med andre risikofaktorer. Det understreger vigtigheden af vægtkontrol i forebyggelsen af type 2-diabetes,” konkluderer forfatterne fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, postdoc Theresia Schnurr og ph.d.-studerende Hermina Jakupovic.

Ifølge undersøgelsen er det næsten seks gange mere sandsynligt, at fede personer vil udvikle T2D, sammenlignet med normalvægtige personer. Personer, der var overvægtige, havde en 2,4 gange øget risiko. Med hensyn til genetisk risiko havde de personer, der havde den højeste genetiske risikoscore (GRS), en dobbelt så stor risiko for at udvikle T2D som personer med den laveste GRS, mens personer med den mest usunde livsstil var 18% mere tilbøjelige til at udvikle T2D end dem, der havde den sundeste.

Personer, der rangerede højt inden for alle tre risikofaktorer – fedme, høj GRS og usund livsstil – havde en 14,5 gange højere risiko for at udvikle T2D end personer med normal kropsvægt, lav GRS og sund livsstil. Det er værd at bemærke, at selv blandt personer med en lav GRS og sund livsstil var fedme forbundet med en 8,4 gange større risiko for at få T2D sammenlignet med normalvægtige i en gruppe med samme genetiske disponering og livsstilsrisiko.

Livsstils- og genetisk risikoscore

Ved hjælp af data fra en case-kontrolundersøgelse, der tog udgangspunkt i en kost-, cancer- og sundhedskohorte i Danmark, undersøgte forfatterne forbindelsen mellem fedme, genetisk disponering og usund livsstil og forekomsten af T2D. Undersøgelsen omfattede en kohortegruppe på 4.729 individer, der havde udviklet type 2-diabetes i løbet af en medianopfølgningsperiode på 14,7 år, samt en tilfældigt valgt kohortegruppe på 5.402 personer (kontrolgruppen).

Gennemsnitsalderen for alle deltagere var 56,1 år (spændvidde 50-65), og 49,6% var kvinder. Samlet set blev 21,8% af alle deltagere klassificeret som fede, 43,0% som overvægtige og 35,2% som normalvægtige; 40,0% af deltagerne havde en sund livsstil, 34,6% havde en middel livsstil, og 25,4% havde en usund livsstil.

Genetisk disponering blev kvantificeret ved hjælp af en genetisk risikoscore (GRS), omfattende 193 kendte genetiske varianter, der er forbundet med type 2-diabetes, og opdelt i fem risikogrupper på 20% hver (kvintiler), fra den laveste (kvintil 1) til den højeste (kvintil 5) genetiske risiko. Livsstil blev vurderet på basis af en livsstilscore omfattende rygning, alkoholforbrug, fysisk aktivitet og kost. Der blev anvendt statistiske modeller til at beregne de individuelle og kombinerede forbindelser mellem GRS, fedme og livsstilscore og udviklingen af T2D.

Undersøgelsen "Obesity, unfavourable lifestyle and genetic risk of type 2 diabetes: a case-cohort study" er publiceret i tidsskriftet Diabetologia.

Postdoc Theresia Schnurr
tmschnurr@sund.ku.dk