11. maj 2020

Forskere finder ‘hjernens rat’ i hjernestammen på mus

Bevægelse

I et nyt studie i mus har hjerneforskere fra Københavns Universitet fundet nerveceller i hjernen, der styrer hvordan de drejer til højre og venstre. De håber, at den nye viden kan bruges i forbindelse med motoriske forstyrrelser hos mennesker.

(Se mere om det nye resultat i videoen med forskningslederen bag, professor Ole Kiehn.)

Gang er en af de vigtigste motoriske egenskaber, dyr og mennesker har. Og for næsten alle mennesker er det at kunne gå helt essentielt. Dette til trods er forskere stadig i gang med at kortlægge, hvilke signaler og elektriske impulser fra hjernen der styrer vores gang.

I et nyt studie i mus er forskere fra Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet kommet lidt længere i deres forståelse af styringen af gangen. De har kortlagt, hvordan bestemte nerveceller i hjernen kan siges at være ”hjernens rat”, fordi de kan styre, om musen drejer til højre eller venstre.

”Det er en vigtig opdagelse, fordi bevægelse grundlæggende er en af det mest basale egenskaber som hjernen styrer. Samtidig kan motoriske forstyrrelser være meget invaliderende. Derfor er det vigtigt med viden om de basale mekanismer i hjernen og rygmarven, som styrer vores bevægelser,” siger professor Ole Kiehn.

De nervecellenetværk, der er direkte ansvarlige for koordinering af gangbevægelsen, sidder i rygmarven, og er relativt velbeskrevne. Men forskerne har nu fundet ud af, at en bestemt gruppe af nerveceller i hjernestammen, som kan identificeres ved deres udtryk af en bestemt molekylær markør kaldet Chx10 sender signaler til rygmaven og bestemmer retningen.

”Kontrollen foregår ved at gangen simpelthen bremses ned i den side, man vil dreje til, og at den kropsnære muskulaturer trækker sig sammen på samme side. På den måde bliver skridtlængden  på den side ene side kort og den anden lang, og derfor drejer musen. Chx10 cellerne udgør altså et  motoriske drejesystem - en slags rat”. forklarer førsteforfatter til studiet Jared Cregg, der er postdoc på Institut for Neurovidenskab.

Se mere om studiet i videoen øverst med forskningsleder og professor Ole Kiehn eller læs hele den videnskabelige artikel ”Brainstem neurons that command mammalian locomotor asymmetries” i Nature Neuroscience.

Studiet blev støttet af EMBO, ERC the Novo Nordisk Foundation Laureate Program og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Professor Ole Kiehn
ole.kiehn@sund.ku.dk